O ile w przypadku ciasta często ocieramy się o perfekcję, tak sos do pizzy nadal traktowany jest po macoszemu. Rozwiązaniem, które psuje cały smak ciasta z dodatkami, jest tradycyjny ketchup. Jak przygotować sos do pizzy jak z pizzerii? Gdzie tkwi sekret? Tajemnicą każdego sosu jest odpowiednio skomponowany bukiet ziół, który sprawia, że sos zarówno biały jak i czerwony nie tylko wyjątkowo smakuje, ale też pięknie pachnie. Przepis na sos pomidorowy do pizzy oraz jego czosnkową wersję znajdziesz poniżej.
Lista składników oraz sam proces nie jest długi. Do przygotowania można wykorzystać zarówno domowy jak i gotowy koncentrat. Listę składników oraz wskazówki na temat przygotowania znajdziesz poniżej.
Oto sprawdzony przepis na sos pomidorowy do pizzy:
Ta wersja ma zdecydowanie więcej zwolenników, nawet osoby, które zazwyczaj unikają czosnku, jak ognia w przypadku pizzy z chęcią wybierają białą wersję na bazie jogurtu greckiego i kilku przypraw. Jak zrobić sos do pizzy o smaku czosnkowym? O szczegółach piszemy poniżej.
Lista składników:
Przepis składa się z podstawowych produktów, które przeważnie mamy w lodówce. Nie można zapomnieć o ziołach, które są sekretem każdego sosu. Cały zestaw zawsze warto mieć pod ręką w kuchni.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki najpierw należy powoli wymieszać i doprawić przy pomocy bukietu ziół z powyższej listy. Przed podaniem sos chłodzimy w lodówce przez około pół godziny, po tym czasie należy jeszcze raz go wymieszać. Na stole sos czosnkowy będzie się idealnie prezentował w szklanej salaterce lub dedykowanym pojemniczku do sosów.
Zobacz też: Sos czosnkowy do pizzy - dwa proste przepisy na miarę prawdziwej pizzerii. Sekretem jest cały bukiet ziół