Panini - przepis na włoską kanapkę prosto z grilla. Nie zapomnij o dużej ilości sera i ziołach

Panini - przepis na tę grillowaną kanapkę rodem z Włoch warto wypróbować, jeśli mamy ochotę na nieco inną wersję pieczywa z dodatkami. Jak przygotować panini?

Panini, czyli kanapka we włoskim stylu może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do jej przygotowania używa się najczęściej pieczywa typu ciabatta. Wśród dodatków nie powinno natomiast zabraknąć żółtego sera, świeżych warzyw, a także wędliny typu salami. Całość warto doprawić aromatycznymi ziołami i sosem na bazie oliwy.

Zobacz wideo Croque Monsieur

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Panini – przepis na prawdziwie włoską kanapkę. Zgrillowana będzie smakować wybornie

Włoska kuchnia cieszy się w naszym kraju niesłabnącą popularnością. Dzięki temu przepisowi nawet popularna kanapka może smakować nieco inaczej. Jak przygotować panini na ciepło?

Składniki:

  • 2 bułki typu ciabatta,
  • 6 plasterków żółtego sera,
  • 6 plasterków salami,
  • garść rukoli,
  • 4 suszone pomidory,
  • 4 łyżki oliwy,
  • zioła prowansalskie,
  • majeranek,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku.

Panini zrobisz w opiekaczu lub na grillu. Dobrze dociśnij pieczywo

W misie miksera umieść suszone pomidory, zioła, obrany czosnek, koncentrat pomidorowy oraz oliwę. Całość delikatnie zblenduj.

Pieczywo przekrój, posmaruj powstałym sosem. Na jednej części ułóż rukolę, żółty ser i salami. Możesz także dodać pomidorki koktajlowe lub oliwki. Na wierzch połóż drugą część ciabatty. Tak przygotowaną kanapkę włóż do opiekacza na ok. 2-3 minuty.

Bułka powinna delikatnie się zarumienić, a ser rozpuścić. Warto pamiętać, że podczas opiekania kanapka powinna być delikatnie ściśnięta. Jeśli nie dysponujesz tradycyjnym opiekaczem do kanapek, możesz wykorzystać do jej przygotowania grill lub piekarnik.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.