Panini, czyli kanapka we włoskim stylu może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do jej przygotowania używa się najczęściej pieczywa typu ciabatta. Wśród dodatków nie powinno natomiast zabraknąć żółtego sera, świeżych warzyw, a także wędliny typu salami. Całość warto doprawić aromatycznymi ziołami i sosem na bazie oliwy.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Włoska kuchnia cieszy się w naszym kraju niesłabnącą popularnością. Dzięki temu przepisowi nawet popularna kanapka może smakować nieco inaczej. Jak przygotować panini na ciepło?
Składniki:
W misie miksera umieść suszone pomidory, zioła, obrany czosnek, koncentrat pomidorowy oraz oliwę. Całość delikatnie zblenduj.
Pieczywo przekrój, posmaruj powstałym sosem. Na jednej części ułóż rukolę, żółty ser i salami. Możesz także dodać pomidorki koktajlowe lub oliwki. Na wierzch połóż drugą część ciabatty. Tak przygotowaną kanapkę włóż do opiekacza na ok. 2-3 minuty.
Bułka powinna delikatnie się zarumienić, a ser rozpuścić. Warto pamiętać, że podczas opiekania kanapka powinna być delikatnie ściśnięta. Jeśli nie dysponujesz tradycyjnym opiekaczem do kanapek, możesz wykorzystać do jej przygotowania grill lub piekarnik.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.