Zdrowy obiad na szybko - ekspresowe przepisy, które są smaczne i zapewnią energię na resztę dnia

Codzienna praca czy obowiązki często nie pozwalają nam na przygotowywanie posiłków w domu, czego konsekwencją jest sięganie po gotowe dania lub fast food. Zdrowy obiad na szybko wcale nie musimy być nudny i niesmaczny. Wręcz przeciwnie - sekret smaku tkwi w prostocie. Sprawdź nasze pomysły na pyszne i łatwe posiłki, których przygotowanie jest ekspresowe.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zdrowy obiad na szybko nie musi kojarzyć się z nudną sałatką - sprawdź nasze sprawdzone przepisy na dania, które dostarczają cenne witaminy i do tego pysznie smakują. Bez obaw składniki, których potrzebujesz, z pewnością znajdziesz w lodówce, a przygotowanie okaże się naprawdę ekspresowe. 

Pomysł na szybki obiad? Kotlety z cukinii przygotujesz w 15 min!Pomysł na obiad. Dania, które przygotujesz w 20 minut

Zdrowy i szybki obiad - jak go przygotować? 

Wiele osób słysząc hasło zdrowy obiad, od razu się zniechęca, wyobraża sobie skomplikowane produkty, godziny spędzone na przygotowaniach i masę brudnych naczyń. Nic bardziej mylnego! Zdrowe posiłki wcale nie muszą być wymagające. Wystarczy odrobina kreatywności, by stworzyć proste i pyszne dania. Do przygotowania zdrowego i szybkiego obiadu sprawdzą się idealnie zalegające w lodówce produkty - to dodatkowo przyczyni się do walki z marnowaniem żywności oraz przyniesie korzyści w domowym budżecie. Bazą zdrowych posiłków mogą być warzywa, kasze, chude mięso czy ryby. Kilka prostych dodatków czy sosów wzbogaci smak i przyśpieszy proces gotowania. Nie możemy też zapomnieć o przyprawach, które nadadzą charakteru i podrasują danie. 

Zobacz wideo Kaszotto - rewelacyjny, zdrowy obiad jednogarnkowy. Gotujesz raz, a potem tylko odgrzewasz

Przepis na kotlety z cukinii i marchewki

Składniki: 

  • cukinia,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • szklanka bułki tartej,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej roślinny do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Aby ułatwić proces, możemy poszatkować warzywa w robocie kuchennym. 
  2. Odciskamy warzywa z nadmiaru wody, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy szczypiorek, jaja, bułkę tartą i skrobię. Całość dokładnie mieszamy. 
  3. Masę przekładamy w małych porcjach na rozgrzaną patelnie. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 
  4. Tak przygotowane kotleciki warzywne podajemy gorące z sałatą, ziemniakami lub kaszą. 

Przepis na ekspresową potrawkę z cieciorką

Składniki: 

  • puszka ciecierzycy,
  • cebula,
  • papryka czerwona,
  • łodyga selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pomidory w puszcze,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione zioła,
  • natka pietruszki,
  • chorizo lub kawałek kiełbasy (dodatek dla bogatszej, mięsnej wersji)

Sposób przygotowania: 

  1. Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. 
  2. Cebulę i czosnek szklimy na patelni. Gdy warzywa nabiorą złotego koloru, dodajemy pokrojoną paprykę i seler (jeśli przygotowujemy wersję z mięsem, dodajemy je na tym etapie). Pomidory z puszki delikatnie rozgniatamy widelcem i przekładamy na patelnie. Przyprawiamy i dusimy przez około 15 minut.
  3. W końcowym etapie, gdy warzywa zmiękną, dodajemy cieciorkę. Pozostawiamy na ogniu przez kolejne 10 minut. 
  4. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu. 

Grillowane warzywa z serem halloumi 

Składniki:

  • cukinia,
  • bakłażan,
  • cebula,
  • marchewka,
  • pomidorki koktajlowe,
  • papryka,
  • oliwa,
  • ser halloumi,
  • sól, 
  • pieprz,
  • papryka słodka i ostra,
  • natka pietruszki
  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, kroimy w dowolny kształt i przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Całość obficie skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Warzywa pieczemy do miękkości w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku. 
  3. Ser halloumi przyprawiamy papryką lub ulubioną mieszanką przypraw. Na kilka minut przed wyciągnięciem warzyw, ser smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotej barwy. 
  4. Warzywa i ser przekładamy na talerz, posypujemy pietruszką i podajemy. 
  5. Ciekawym dodatkiem jest kaszka kuskus lub kasza jaglana. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: