Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zdrowy obiad na szybko nie musi kojarzyć się z nudną sałatką - sprawdź nasze sprawdzone przepisy na dania, które dostarczają cenne witaminy i do tego pysznie smakują. Bez obaw składniki, których potrzebujesz, z pewnością znajdziesz w lodówce, a przygotowanie okaże się naprawdę ekspresowe.
Zdrowy i szybki obiad - jak go przygotować?
Wiele osób słysząc hasło zdrowy obiad, od razu się zniechęca, wyobraża sobie skomplikowane produkty, godziny spędzone na przygotowaniach i masę brudnych naczyń. Nic bardziej mylnego! Zdrowe posiłki wcale nie muszą być wymagające. Wystarczy odrobina kreatywności, by stworzyć proste i pyszne dania. Do przygotowania zdrowego i szybkiego obiadu sprawdzą się idealnie zalegające w lodówce produkty - to dodatkowo przyczyni się do walki z marnowaniem żywności oraz przyniesie korzyści w domowym budżecie. Bazą zdrowych posiłków mogą być warzywa, kasze, chude mięso czy ryby. Kilka prostych dodatków czy sosów wzbogaci smak i przyśpieszy proces gotowania. Nie możemy też zapomnieć o przyprawach, które nadadzą charakteru i podrasują danie.
Zobacz wideo
Kaszotto - rewelacyjny, zdrowy obiad jednogarnkowy. Gotujesz raz, a potem tylko odgrzewasz
Przepis na kotlety z cukinii i marchewki
Składniki:
- cukinia,
- cebula,
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej,
- szklanka bułki tartej,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Aby ułatwić proces, możemy poszatkować warzywa w robocie kuchennym.
- Odciskamy warzywa z nadmiaru wody, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy szczypiorek, jaja, bułkę tartą i skrobię. Całość dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy w małych porcjach na rozgrzaną patelnie. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Tak przygotowane kotleciki warzywne podajemy gorące z sałatą, ziemniakami lub kaszą.
Przepis na ekspresową potrawkę z cieciorką
Składniki:
- puszka ciecierzycy,
- cebula,
- papryka czerwona,
- łodyga selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- pomidory w puszcze,
- sól,
- pieprz,
- ulubione zioła,
- natka pietruszki,
- chorizo lub kawałek kiełbasy (dodatek dla bogatszej, mięsnej wersji)
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odcedzamy z zalewy.
- Cebulę i czosnek szklimy na patelni. Gdy warzywa nabiorą złotego koloru, dodajemy pokrojoną paprykę i seler (jeśli przygotowujemy wersję z mięsem, dodajemy je na tym etapie). Pomidory z puszki delikatnie rozgniatamy widelcem i przekładamy na patelnie. Przyprawiamy i dusimy przez około 15 minut.
- W końcowym etapie, gdy warzywa zmiękną, dodajemy cieciorkę. Pozostawiamy na ogniu przez kolejne 10 minut.
- Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu.
Grillowane warzywa z serem halloumi
Składniki:
- cukinia,
- bakłażan,
- cebula,
- marchewka,
- pomidorki koktajlowe,
- papryka,
- oliwa,
- ser halloumi,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka i ostra,
- natka pietruszki
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, kroimy w dowolny kształt i przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Całość obficie skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Warzywa pieczemy do miękkości w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku.
- Ser halloumi przyprawiamy papryką lub ulubioną mieszanką przypraw. Na kilka minut przed wyciągnięciem warzyw, ser smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotej barwy.
- Warzywa i ser przekładamy na talerz, posypujemy pietruszką i podajemy.
- Ciekawym dodatkiem jest kaszka kuskus lub kasza jaglana.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.