Ile gotować makaron? Najprostsza odpowiedź na to pytanie brzmi: tyle, ile wynosi czas podany na opakowaniu. Dużo jednak zależy również od rodzaju naczynia, płyty kuchennej, jak i sposobu podania. Ogólnie mówiąc, średni czas gotowania makaronu wynosi zwykle od 5 do 15 minut. Ważna jest również grubość: co do zasady, cienkie nitki gotuje się krócej, natomiast grubsze nieco dłużej. Warto pamiętać również o tym, że makarony pełnoziarniste wymagają dłuższego czasu przygotowania, niż te wyprodukowane z białej mąki.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Prawidłowo ugotowany makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju może być gotowy już po 3 minutach gotowania. Natomiast w innym przypadku do uzyskania stopnia „al dente" (czyli zachowujący zwartą, jędrną konsystencję) potrzebuje nawet 20 minut. Na czas gotowania wpływają również takie czynniki jak skład makaronu, rodzaj zastosowanej mąki, a także to, czy znajdują się w nim jajka.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.