• Link został skopiowany

Ile minut gotować makaron? Czas podany na opakowaniu to nie wszystko

Makaron to istotny składnik kuchni włoskiej i nie tylko. Stanowi również bazę codziennych dań. Wykorzystywanie go to dobry sposób na przygotowanie szybkiego obiadu albo kolacji. Nie każdy jednak wie o tym, że czas podany na opakowaniu nie jest jedynym, czy nawet najważniejszym kryterium tego, jak długo powinniśmy gotować makaron.
Włoskie makarony to podstawa sycących dań
Zdjęcie ilustracyjne/shutterstock

Ile gotować makaron? Najprostsza odpowiedź na to pytanie brzmi: tyle, ile wynosi czas podany na opakowaniu. Dużo jednak zależy również od rodzaju naczynia, płyty kuchennej, jak i sposobu podania. Ogólnie mówiąc, średni czas gotowania makaronu wynosi zwykle od 5 do 15 minut. Ważna jest również grubość: co do zasady, cienkie nitki gotuje się krócej, natomiast grubsze nieco dłużej. Warto pamiętać również o tym, że makarony pełnoziarniste wymagają dłuższego czasu przygotowania, niż te wyprodukowane z białej mąki.

Zobacz wideo Makaron w suszarce do sałaty? Kuchenne triki, na które nie wpadniecie sami

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Ile czasu gotować makaron? Nie kieruj się wyłącznie zaleceniami na opakowaniu

Prawidłowo ugotowany makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju może być gotowy już po 3 minutach gotowania. Natomiast w innym przypadku do uzyskania stopnia „al dente" (czyli zachowujący zwartą, jędrną konsystencję) potrzebuje nawet 20 minut. Na czas gotowania wpływają również takie czynniki jak skład makaronu, rodzaj zastosowanej mąki, a także to, czy znajdują się w nim jajka.

Ile czasu gotować makaron? To zależy od jego rodzaju

  • makaron świeży/paczkowany, w szczególności jajeczny (np.fettuccine, tagliatelle, ravioli, lazania): ok. 3-5 minut;
  • pszenny, suchy i bezjajeczny (np. muszelki, kolanka, świderki): maksymalnie 6-9 minut;
  • penne (popularne rurki): w zależności od producenta, między 8 a 12 minut;
  • grube makarony (np. spaghetti, penne, ziti, tortiglioni): ok.12-15 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: