Bulion po magnacku z zaskakującymi dodatkami. Prosty przepis Ewy Wachowicz

Domowy bulion cieszy się dużą popularnością. Wpływa na to nie tylko smak dania, lecz także fakt, że jego przygotowanie nie należy do najtrudniejszych zadań kulinarnych. Świetnym przepisem na bulion po magnacku podzieliła się Ewa Wachowicz.

Więcej ciekawych tematów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Bulion drobiowy to jedno z najczęstszych remediów na przeziębienie czy grosze samopoczucie. Może być bazą zarówno do zup, jak i sosów. Ciekawym przepisem na danie podzieliła się Ewa Wachowicz. Nas zaskoczyły w nim przede wszystkim nietypowe dodatki. 

Bulion magnacki krok po kroku

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. Potrzebne do przygotowania dania składniki to:

  • 1/2 kg wołowiny na rosół lucz gicz cielęca
  • 1 kura
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 1 gwiazda anyżu
  • sól
  • kwiat muszkatołowy
  • szafran
  • gałązka lubczyku

Do podania potrzebne będą także: żółtka (po jednym na filiżankę), kilka plasterków limonki, świeżo zmielony pieprz, natka pietruszki.

Bulion magnacki Ewy Wachowicz krok po kroku

Myjemy mięso i dzielimy na małe kawałki, następnie wkładamy do garnka. Dodajemy warzywa. Jak zaznacza Ewa Wachowicz, wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku. Zalewamy zimną wodą, przyprawiamy zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Solimy, przykrywamy i zagotowujemy. Następnie gotujemy przez minimum godzinę. 

Przyprawiamy kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykrywamy i gotujemy przez 10-15 minut. Bulion przecedzamy i nalewamy do filiżanek. Podajemy z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawiamy pieprzem, dekorujemy natką pietruszki. 

Więcej o: