Ciasta, które można mrozić. Wyjaśniamy, jak najlepiej to robić

Czy ciasta i inne słodkie wypieki można mrozić? Okazuje się, że w większości przypadków jest to możliwe. Podpowiadamy, które ciasta nadają się do mrożenia i o czym należy pamiętać.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Które ciasta można mrozić?

Babka drożdżowa lub piaskowa, sernik, ciasto drożdżowe, wypieki z ciasta francuskiego, kruchego czy ciasta ucierane można śmiało zamrozić. Ich konsystencja ani smak nie powinny się znacząco zmienić. Najlepiej jednak zamrażać je bez polew, glazury czy lukru - mogą wtedy stracić na jakości. Należy także usunąć owoce, którymi przybieramy wypieki.

Mazurki, które królują na wielkanocnych stołach także można zamrozić. Kruchemu ciastu nic się nie stanie. Polewa czekoladowa lub kajmak przetrwają, ale bakalie i inne jadalne ozdoby najlepiej zdjąć, ponieważ po rozmrożeniu nie będą smaczne. Po wyjęciu z zamrażalnika lepiej udekorować je na nowo, na przykład świeżymi orzeszkami czy kandyzowanymi owocami.

Do mrożenia nadają się też ciasta z kremem i torty, ale tu należy zachować szczególną ostrożność. Nie mogą mieć one żadnych oznak zepsucia czy rozwarstwienia. Najlepiej zamrażać je bez przykrycia (np. wstawić do zamrażarki w plastikowym pudełku), a dopiero po kilku godzinach owinąć je folią i schować do zamrażalnika.

Uwaga - ciasto może być zamrożone na około 3 miesiące!

Jakich ciast nie wolno mrozić?

Do mrożenia nie nadają się ciasta z galaretką, ponieważ traci ona wtedy swoją konsystencję. Jeśli więc mamy torcik z kremem i polewą na bazie galaretki, lepiej poczęstować nim znajomych z pracy niż mrozić. Na kolejną okazję upieczecie świeże ciasto!

Nie należy także mrozić bezy i bezików. Nadmiar wilgoci zdecydowanie im nie służy. Niewskazane jest także mrożenie wypieków z bitą śmietaną - odpadają więc wuzetki, gotowe rurki z kremem czy zdobione nią torty.

O czym pamiętać przy mrożeniu?

Ciasta do zamrożenia nie mogą być nadpsute. Najlepsza sytuacja to taka, gdy od razu wiemy, że upiekliśmy za dużo i możemy schować ciasto do zamrażalnika tuż po wystudzeniu. Po rozmrożeniu będzie smakowało najlepiej.

Zobacz wideo Proste i szybkie ciasto z kaszą manną [PRZEPIS]

Ciasta należy przechowywać w zamrażalniku w folii lub w pudełku. Dzięki temu nie przejdą zapachem innych produktów - w końcu najczęściej obok mrozimy mięso lub ryby! Tak, jak pisaliśmy powyżej, w przypadku ciast z kremem najlepiej zmrozić je na kilka godzin w pudełku, a dopiero potem owinąć folią i mrozić dalej.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.