Oto jak można szybko, sprawnie i czysto oddzielić żółtko od białka. Potrzebny będzie czosnek

Jak oddzielić żółtko od białka? Sposób z butelką znają już chyba wszyscy. A czy wiecie, jak zrobić to przy użyciu... czosnku? Wyjaśniamy jedną z najbardziej zaskakujących metod!

Więcej kulinarnych trików znajdziesz na naszej stronie głównej

Metod na oddzielenie żółtka od białka jest wiele, ale takiej jeszcze nie widzieliście. Bo jak to zrobić, używając... ząbka czosnku? Zobaczcie jeden z najbardziej zaskakujących sposobów!

Jak oddzielić żółtko od białka, używając czosnku?

Jajko wystarczy wbić do miseczki albo wybić na spodek w taki sposób, by żółtko się nie rozlało. Najlepiej więc zrobić to powoli, z niewielkiej wysokości. Następnie trzeba wziąć ząbek czosnku, obrać go z łupin i potrzeć o niego opuszek kciuka i palca wskazującego. Wtedy możemy sięgnąć po żółtko, złapać je palcami i przenieść do osobnej miseczki. Zobaczcie jak to zrobić.

Jak to działa?

Zobacz wideo Czosnkowe supełki

Co ciekawe, za wszystko odpowiedzialne są cząsteczki siarki, wodoru i węgla, które odpowiadają za silny zapach czosnku. Uwalniają się tiole, które sprawiają, że palce stają się lepkie. Wtedy możemy bez problemu "chwycić" żółtko. Fascynujące!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.