Więcej kulinarnych trików znajdziesz na naszej stronie głównej
Metod na oddzielenie żółtka od białka jest wiele, ale takiej jeszcze nie widzieliście. Bo jak to zrobić, używając... ząbka czosnku? Zobaczcie jeden z najbardziej zaskakujących sposobów!
Jajko wystarczy wbić do miseczki albo wybić na spodek w taki sposób, by żółtko się nie rozlało. Najlepiej więc zrobić to powoli, z niewielkiej wysokości. Następnie trzeba wziąć ząbek czosnku, obrać go z łupin i potrzeć o niego opuszek kciuka i palca wskazującego. Wtedy możemy sięgnąć po żółtko, złapać je palcami i przenieść do osobnej miseczki. Zobaczcie jak to zrobić.
Co ciekawe, za wszystko odpowiedzialne są cząsteczki siarki, wodoru i węgla, które odpowiadają za silny zapach czosnku. Uwalniają się tiole, które sprawiają, że palce stają się lepkie. Wtedy możemy bez problemu "chwycić" żółtko. Fascynujące!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.