Zupa koperkowa - najprostszy przepis na obiad. Istnieje ciekawy sposób na podkręcenie smaku

Zupa koperkowa to smak wiosny. Jest lekka, pełno w niej warzyw, uwielbiają ją dzieci i nieco starsi amatorzy domowej kuchni. Istnieje jednak pewien prosty sposób, by nadać zupie głębi i nowego, kremowego smaku. Sekretem jest serek topiony.

Więcej przepisów na wiosenne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa koperkowa to idealny pomysł na obiad, kiedy twój grafik jest napięty a chęć na domową, pożywną zupę nie odpuszcza. Przepis jest banalnie prosty, ale zupa zyska więcej smaku, jeśli zaprawisz ją serkiem topionym - będzie kremowa i jeszcze pyszniejsza.

Leczo - przepis na węgierskie danieLeczo - przepis na danie prosto z Węgier. Jednogarnkowa potrawa furorę

Zupa koperkowa - przepis na najprostszą zupę świata

Składniki:

  • ok. 1,5 l lekkiego rosołu lub dowolnego bulionu
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 większa cebula lub biała część pora
  • pęczek koperku 
  • masło
  • śmietana 18 proc
  • 1 opakowanie serka topionego o smaku śmietankowym bez dodatków
  • sól, pieprz, curry

Zupa koperkowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę lub pora i podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażaj, aż warzywa nieco zmiękną.
  2. Do podsmażonych warzyw wlej gorący bulion, dopraw do smaku solą, pieprzem, a także płaską łyżeczką przyprawy curry. Gotuj na średniej mocy palnika przez ok. 15-20 minut.
  3. Koperek posiekaj i dodaj do gotującej się zupy. Serek topiony włóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany oraz 3 chochelki wywaru. Zmiksuj całość i wlej do zupy, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę koperkową podawaj z grzankami lub kromką świeżego pieczywa.

Zapiekanka ziemniaczanaZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - przepis na szybki obiad

Dodatek serka topionego naprawdę świetnie podkręca smak,  zupa jest delikatna i kremowa, można ją jeść i jeść. Jeśli szukasz pomysłu na dzisiejszy obiad, zachęcamy z całego serca na wypróbowanie naszego przepisu na prostą i pyszną zupę koperkową. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: