Kotlety siekane, którym nikt się nie oprze. Odpowiednia mąka jest tutaj kluczowa

Kotlety siekane to smaczna odmiana od tradycyjnych mielonych czy schabowych. Ich przygotowanie wprawdzie zajmuje chwilkę, ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. O czym należy pamiętać, by kotlety siekane były idealne? Ważny jest rodzaj mąki - do "siekańców" tylko i wyłącznie ziemniaczana.

Więcej przepisów na smaczne dania z kurczaka znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety siekane z kurczaka są obiadowym hitem w wielu domach. Fakt - nie zrobisz ich w 5 minut, a w 10, jednak smak wynagradza każdy trud i każdą minutę siekania składników. Żeby kotlety siekane były idealne, do masy dodaje się mąkę, która ma "złączyć" wszystkie składniki. Z tym zadaniem najlepiej poradzi sobie mąka ziemniaczana - kotlety wyjdą delikatne i bardzo soczyste.

Kotlety siekane - przepis na obiadowy hit

  • ok. 600-700 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula (może być większa)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • mąka ziemniaczana (ilość zależy od preferowanej konsystencji masy na kotlety)
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • opcjonalnie łyżka bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia

Kotlety siekane - sposób wykonania

  1. Mięso z kurczaka oczyść z błonek i pokrój je w dość drobną kostkę. Podobnie pokrój czerwoną paprykę oraz cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
  2. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj jajka, majonez i przyprawy, a także 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wyrób masę tak, by była dosyć zwarta (w razie potrzeby dodaj więcej mąki ziemniaczanej lub łyżkę bułki tartej).
  3. W głębokiej patelni lub szerokim garnku porządnie rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Za pomocą głębokiej łyżki lub małej chochelki nakładaj porcje masy na kotlety. Smaż przez 5-7 minut uważając, by kotlety nie przywarły do dna. Po usmażeniu osusz je ręcznikiem papierowym. 

Takie kotlety świetnie smakują także solo i na zimno podane z sosem czosnkowym. Jeśli lubisz gotować, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kotlety siekane. Dowolnie zamieniaj składniki i zmieniaj proporcje - przecież gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: