Kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian. Wystarczy kilka składników i dwa kwadranse

Szybki pomysł na obiad? Świetnie się składa, mamy idealny przepis dla zabieganych. Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować złociste kotleciki z kalafiora. Nie wierzysz? Sprawdź przepis.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Idzie wiosna, większość z nas zaczyna baczniej przyglądać się swojej sylwetce i wprowadza zmiany. Jeśli chcesz nieco odświeżyć swoje menu, to jest to moment idealny. Za chwilę na bazarkach będzie coraz więcej świeżych warzyw, a nic tak dobrze nie smakuje na wiosnę, jak zielone na talerzu. Kotlety z kalafiora chętnie zje nawet największy mięsożerca, są soczyste, delikatne i same rozpływają się w ustach. Śmiało wprowadź nieco świeżości do swojej codzienności, wypróbuj przepis i ciesz się pysznym smakiem. Do dzieła!

Zobacz wideo Oswajanie kalafiora - nuggetsy w płatkach kukurydzianych

Składniki:

  • Kalafior
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Bułka tarta (3 łyżki plus do obtoczenia)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Szczypior
  • Tłuszcz do smażenia – masło klarowane, olej, oliwa
  • Przyprawy – sól, pieprz, papryka, curry

Przygotowanie:

  1. Na samym początku ugotuj kalafiora. Pamiętaj, że ma być bardzo miękki, aby można go było zblendować. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Cebulkę pokrój w kostkę i z dodatkiem czosnku podsmaż na patelni.
  3. Ostudzony kalafior zblenduj. Dodaj do niego podsmażoną cebulkę, szczypiorek, bułkę tartą, jajka oraz przyprawy.
  4. Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.

Domowe kotleciki z kalafiora najlepiej smakują z ziemniaczkami, surówką lub sosem czosnkowym. Śmiało zrób więcej i spakuj do pracy lub szkoły.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.