Więcej przepisów na smaczne dania z kurczaka znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Baklawa to bez dwóch zdań deser należący do tych bardzo słodkich - ma intensywny, charakterystyczny smak. Dodatek pysznych pistacji i orzechów do ciasta filo tworzy niesamowite połączenie. Ten deser charakterystyczny jest zwłaszcza dla kuchni tureckiej i arabskiej, gdzie uchodzi niemal za tradycje.
Baklawa jest z pewnością dobrze znana wszystkim osobom, które chociaż raz odwiedziły Turcję bądź jeden z krajów arabskich. Deser jest już coraz częściej spotykany również w restauracjach i cukierniach, które specjalizują się w smakach wschodu. Warto jednak przygotować go samodzielnie w domu - wtedy nie tylko będziemy mieć pewność, że jest świeży, ale również użyjemy najlepszych dla nas składników. Brzmi jak wyzwanie? Na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się skomplikowany, jednak odpowiednie produkty i zagłębienie się w tradycyjnych recepturach z pewnością ułatwi nam pracę. Baklawę przygotowuje się z ciasta w formie listków, w kuchni nazywanego "filo". Wypełnione jest mnóstwem orzechów, tradycyjnie włoskich i pistacji, choć można spotkać różne wariacje na ten temat. Całość pokrywa bardzo słodki i lepki syrop cukrowy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.