Więcej przepisów na smaczne dania z kurczaka znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Baklawa to bez dwóch zdań deser należący do tych bardzo słodkich - ma intensywny, charakterystyczny smak. Dodatek pysznych pistacji i orzechów do ciasta filo tworzy niesamowite połączenie. Ten deser charakterystyczny jest zwłaszcza dla kuchni tureckiej i arabskiej, gdzie uchodzi niemal za tradycje.
Baklawa - przepis na słodki przysmak rodem znad Morza Śródziemnego
Baklawa - słodka uczta dla wszystkich zmysłów
Baklawa jest z pewnością dobrze znana wszystkim osobom, które chociaż raz odwiedziły Turcję bądź jeden z krajów arabskich. Deser jest już coraz częściej spotykany również w restauracjach i cukierniach, które specjalizują się w smakach wschodu. Warto jednak przygotować go samodzielnie w domu - wtedy nie tylko będziemy mieć pewność, że jest świeży, ale również użyjemy najlepszych dla nas składników. Brzmi jak wyzwanie? Na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się skomplikowany, jednak odpowiednie produkty i zagłębienie się w tradycyjnych recepturach z pewnością ułatwi nam pracę. Baklawę przygotowuje się z ciasta w formie listków, w kuchni nazywanego "filo". Wypełnione jest mnóstwem orzechów, tradycyjnie włoskich i pistacji, choć można spotkać różne wariacje na ten temat. Całość pokrywa bardzo słodki i lepki syrop cukrowy.
Zobacz wideo
Od kebaba po bakławę - kilka dań, dzięki którym zasmakujesz Turcji, nie ruszając się z własnej kuchni
Przepis na tradycyjną baklawę przygotowywaną w domowych warunkach
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta filo,
- 70 g pistacji,
- 200 g masła,
- łyżka soku z cytryny,
- 50 g miodu,
- 150 ml wody,
- 170 g cukru,
- opakowanie cukru cynamonowego,
- skórka otarta z cytryny
Sposób przygotowania:
- Pistacje obieramy i bardzo drobno siekamy. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję, łączymy z cukrem cynamonowym i odkładamy.
- Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Płaty ciasta smarujemy masłem przy pomocy pędzelka i układamy jeden na drugim - przygotowujemy tak sześć płatów.
- Na ciasto wysypujemy 1/3 pistacji i przykrywamy kolejnymi sześcioma warstwami filo.
- Powtarzamy tę czynność do wykorzystania ciasta. Wierzch posypujemy resztą pistacji.
- Całość delikatnie kroimy w kwadraty lub romby i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160 st. C przez 2 godziny.
- W końcowej fazie pieczenia przygotowujemy słodki syrop - w rondelku łączymy wodę, miód, sok i skórkę z cytryny. Zagotowujemy i mieszamy do uzyskania lepkiej konsystencji.
- Baklawę zalewamy syropem i odstawiamy do wystudzenia.
- Podajemy z czarną i niesłodzoną kawą - tradycyjnie baklawa jest słodkim dodatkiem do kawy lub herbaty. Przed łykiem napoju należy w pierwszej kolejności zjeść odrobinę ciastka. Intensywna słodycz idealnie połączy się z goryczką kawy lub herbaty, dzięki czemu nie trzeba używać cukru.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc