Jajka też gotujemy źle! Dlatego nie da się łatwo obrać. Porada z TikToka wszystko zmienia

Szefowa kuchni Kathleen Ashmore twierdzi, że wie jak gotować wiele jaj jednocześnie i w taki sposób, by móc bez problemu obierać je ze skorupki. Materiał wyświetlono ponad 140 000 razy i zyskał bardzo pozytywny odzew ze strony internautów. Wielu z nich zadeklarowało, że odtąd będzie to ich ulubiony sposób gotowania jaj.

Jeżeli kiedykolwiek mieliście problem z obieraniem jajek ze skorupki, może warto pomyśleć o zmianie metody ich gotowania? O tym, jaką różnicę robi gotowanie na parze, przekonała się popularna autorka porad kulinarnych w mediach społecznościowych, Kathleen Ashmore, która postanowiła podzielić się swoim doświadczeniem na TikToku. 

Zobacz wideo Zielone jajka z awokado i boczkiem

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Gotowanie jaj na parze robi różnicę! Łatwiej obrać je ze skorupki

Według Kathleen Ashmore gorąca para wodna sprawia, że białka kurczą się, co powoduje, że odrywają się od błony skorupki. 12-14 minut naprawdę załatwia sprawę! Autorka nagrania zademonstrowała efekt tej procedury na ośmiu ugotowanych na parze jaj. Okazało się, że każde z nich jest wygląda idealnie i nie ma na nim ani jednego wgniecenia powodowanego trudnościami z obraniem ich ze skorupki.

Jak długo gotować jajka, by wyszły idealnie?Tych błędów unikaj, by jajka były idealnie na miękko lub twardo

Nowy ulubiony sposób gotowania jaj wśród użytkowników TikToka

Zaproponowana przez szefową kuchni metoda spotkała się z bardzo pozytywnymi reakcjami wśród użytkowników TikToka obserwujących jej konto, którzy stwierdzili, że bardzo ułatwiła im życie:

Gotuję przez 11 minut i są idealnie twarde! Najlepsza metoda wszech czasów!
Gotuję na parze przez 16 minut. Używam cedzaka do spaghetti w garnku. Może to robi różnicę?

Inna osoba stwierdziła, że przechowywanie jaj w temperaturze pokojowej bardzo wpływa na łatwość obierania ich ze skorupek po ugotowaniu. Wśród pojawiających się rad padła również sugestia, żeby świeże jaja potraktować tak samo, jak starsze, które dużo łatwiej się zagotowuje. Mimo że ze świeżych sztuk łatwiej przyrządzić jaja w koszulkach, starsze dużo lepiej oddziela się od skorupek.

Jajko na miękkoIle gotować jajka na miękko? Wyznaczenie czasu nie jest takie proste

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: