Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa to pyszne i rozgrzewające danie, które można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest przepis na pyszną i aromatyczną zupę rybną, której smak zawdzięczamy różnym gatunkom ryb i odpowiednio dobranym dodatkom. Zastanawiasz się jak ją przygotować? Wypróbuj nasz domowy przepis - efekt jest gwarantowany!
Zupa rybna - jak ją przygotować i jakie wybrać składniki?
Przepis na zupę rybną wcale nie jest trudny, jak mogłoby się wydawać. Kluczowe dla smaku będą odpowiednie składniki, które należy dobrać z wyjątkową starannością. Głównym i zarazem najważniejszym produktem są ryby. Warto użyć różnych gatunków, dzięki czemu uzyskamy bogaty i aromatyczny wywar. Intensywny smak bulionu uzyskamy, dodając do zupy głowy i kręgosłupy różnych ryb, można jednak pominąć ten punkt i przygotować szybszą i łatwiejszą wersję. Składnikiem, którego nie może zabraknąć, są również świeże warzywa takie jak marchew, pietruszka, papryka, pomidory czy seler. Konieczne okaże się dodanie przypraw, które podkreślą smak i nadadzą całości charakteru.
Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera
Aromatyczna zupa rybna - sprawdzony, domowy przepis
Składniki na wywar rybny:
- 1 kg głów i kręgosłupów różnych ryb,
- kawałek selera i pietruszki,
- marchewka,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- sól, pieprz,
- 2 litry wody
Składniki na zupę:
- pół kilograma oczyszczonego z ości filetu z ryby słodkowodnej,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- pomidor,
- kawałek selera,
- 2 papryki,
- garść oliwek,
- 2–3 kiszone ogórki,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- pół szklanki śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania wywaru - głowy i kręgosłupy ryb płuczemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy dwoma litrami wody. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do ryb razem z przyprawami. Gotujemy wywar - jeśli będzie taka potrzeba, usuwamy szumowiny.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie pozostałych warzyw na zupę - wszystkie jarzyny myjemy, obieramy i drobno kroimy. Filet ryby koimy na mniejsze części.
- Wywar rybny odcedzamy przez sito, dodajemy do niego pokrojone marchewki, świeże papryki, pietruszkę, seler, pomidora i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy ogórki i przecier pomidorowy.
- Podgotowujemy zupę i dodajemy kawałki fileta. Po 10 minutach dodajemy oliwki i stopniowo wlewamy kremową śmietankę. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy i podajemy.
- Zupa rybna świetnie smakuje podana z wiejskim chlebem.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.