Zupa rybna - przepis na pyszne danie. Warto pamiętać o jednym dodatku, który nada całości charakteru

Jeśli chcesz nieco urozmaicić swoje domowe menu, przygotuj na obiad aromatyczną zupę rybną. To ciekawa alternatywa dla zup, które często goszczą na naszych stołach. Ta odmiana będzie pysznie smakować i warto ją wybrać na wiele okazji. Sprawdź nasz domowy i smaczny przepis i zaskocz swoich bliskich.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa to pyszne i rozgrzewające danie, które można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest przepis na pyszną i aromatyczną zupę rybną, której smak zawdzięczamy różnym gatunkom ryb i odpowiednio dobranym dodatkom. Zastanawiasz się jak ją przygotować? Wypróbuj nasz domowy przepis - efekt jest gwarantowany!

Zupa rybna - jak ją przygotować i jakie wybrać składniki? 

Przepis na zupę rybną wcale nie jest trudny, jak mogłoby się wydawać. Kluczowe dla smaku będą odpowiednie składniki, które należy dobrać z wyjątkową starannością. Głównym i zarazem najważniejszym produktem są ryby. Warto użyć różnych gatunków, dzięki czemu uzyskamy bogaty i aromatyczny wywar. Intensywny smak bulionu uzyskamy, dodając do zupy głowy i kręgosłupy różnych ryb, można jednak pominąć ten punkt i przygotować szybszą i łatwiejszą wersję. Składnikiem, którego nie może zabraknąć, są również świeże warzywa takie jak marchew, pietruszka, papryka, pomidory czy seler. Konieczne okaże się dodanie przypraw, które podkreślą smak i nadadzą całości charakteru. 

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Aromatyczna zupa rybna - sprawdzony, domowy przepis

Składniki na wywar rybny:

  • 1 kg głów i kręgosłupów różnych ryb,
  • kawałek selera i pietruszki,
  • marchewka,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • sól, pieprz,
  • 2 litry wody

Składniki na zupę:

  • pół kilograma oczyszczonego z ości filetu z ryby słodkowodnej,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • pomidor,
  • kawałek selera,
  • 2 papryki,
  • garść oliwek,
  • 2–3 kiszone ogórki,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • pół szklanki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania wywaru - głowy i kręgosłupy ryb płuczemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy dwoma litrami wody. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do ryb razem z przyprawami. Gotujemy wywar - jeśli będzie taka potrzeba, usuwamy szumowiny. 
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pozostałych warzyw na zupę - wszystkie jarzyny myjemy, obieramy i drobno kroimy. Filet ryby koimy na mniejsze części.
  3. Wywar rybny odcedzamy przez sito, dodajemy do niego pokrojone marchewki, świeże papryki, pietruszkę, seler, pomidora i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy ogórki i przecier pomidorowy.
  4. Podgotowujemy zupę i dodajemy kawałki fileta. Po 10 minutach dodajemy oliwki i stopniowo wlewamy kremową śmietankę. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy i podajemy. 
  5. Zupa rybna świetnie smakuje podana z wiejskim chlebem. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: