Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Wiedziałeś, że awokado to po polsku smaczliwka? Sprawdź, co jeszcze warto o nim wiedzieć
Awokado (zwane też smaczliwka) jest dobrym dodatkiem do różnych przepisów. Wybraliśmy 2 ciekawe dania, które idealnie nadają się na wiosnę. Spróbujcie sami.
Zupa z awokado to nasz pierwszy pomysł na lekki posiłek. Jest prosta do zrobienia
Składniki:
- awokado - 3 sztuki,
- rosół lub bulion warzywny - 2 litry,
- mleko (dowolne) - litr,
- sok cytrynowy bądź limonkowy - kilka łyżeczek,
- przyprawy - pieprz i sól do smaku.
Jeśli chcesz, możesz mleko wymieszać pół na pół ze śmietaną lub maślanką (naturalną). Wszystko zależy od Twojego gustu.
Przygotowanie:
- Zagotuj rosół (bulion warzywny);
- Gdy się zagotuje dodaj mleko i wymieszaj;
- Awokado obierz i pokrój w małe kawałki;
- Dołóż owoce do zupy, przypraw i gotuj do momentu, aż zmięknie;
Podawaj z dowolnym pieczywem, najlepiej z grzankami.
Drugi przepis na wiosenne danie z awokado to francuskie Féroce. Podstawowa wersja jest doskonała jako dodatek do owoców morza i ryb
Składniki:
- puree z 3 awokado,
- mąka z manioku - 300 g,
- oliwa z oliwek - 3 łyżki,
- sok z 2 cytryn,
- suszony dorsz - 200 g,
- czosnek - 3 ząbki,
- przyprawy - pieprz, sól, chili, papryka słodka etc.
Przygotowanie:
- Dorsza wyfiletuj i odsól, mocząc długo w wodzie. Wyjmij wszystkie ości;
- Zrób puree z awokado, a czosnek przeciągnij przez prasę;
- Wymieszaj awokado z czosnkiem, sokiem cytrynowym, oliwą i przyprawami;
- Ostrożnie dodaj mąkę z manioku do masy z awokado;
- Na koniec dodaj rybę i wymieszaj wszystko dokładnie.
Podawaj z owocami morza, np. krabami czy krewetkami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.