Dwa proste przepisy na dania z awokado. Lekkie potrawy w sam raz na wiosnę

Wiosna się zaczęła już jakiś czas temu, więc nadeszła pora na zmianę jadłospisu na lżejszy. Jednym ze sposobów na zdrowsze posiłki jest awokado. Ten owoc zawiera zdrowe tłuszcze, jak i wiele witamin. Mamy dwie propozycje na potrawy z awokado.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Wiedziałeś, że awokado to po polsku smaczliwka? Sprawdź, co jeszcze warto o nim wiedzieć

Awokado (zwane też smaczliwka) jest dobrym dodatkiem do różnych przepisów. Wybraliśmy 2 ciekawe dania, które idealnie nadają się na wiosnę. Spróbujcie sami.

Jak jeść awokado? Równie dobrze sprawdza się spożywanie owocu na surowo jak i jako składnika potraw na ciepło.Jak jeść awokado? Sprawdzone sposoby jak podawać awokado

Zupa z awokado to nasz pierwszy pomysł na lekki posiłek. Jest prosta do zrobienia

Składniki:

  • awokado - 3 sztuki,
  • rosół lub bulion warzywny - 2 litry,
  • mleko (dowolne) - litr,
  • sok cytrynowy bądź limonkowy - kilka łyżeczek,
  • przyprawy - pieprz i sól do smaku.

Jeśli chcesz, możesz mleko wymieszać pół na pół ze śmietaną lub maślanką (naturalną). Wszystko zależy od Twojego gustu.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj rosół (bulion warzywny);
  2. Gdy się zagotuje dodaj mleko i wymieszaj;
  3. Awokado obierz i pokrój w małe kawałki;
  4. Dołóż owoce do zupy, przypraw i gotuj do momentu, aż zmięknie;

Podawaj z dowolnym pieczywem, najlepiej z grzankami.

AwokadoDwie porcje awokado tygodniowo zmniejszają ryzyko chorób serca o 16 procent

Drugi przepis na wiosenne danie z awokado to francuskie Féroce. Podstawowa wersja jest doskonała jako dodatek do owoców morza i ryb

Składniki:

  • puree z 3 awokado,
  • mąka z manioku - 300 g,
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki,
  • sok z 2 cytryn,
  • suszony dorsz - 200 g,
  • czosnek - 3 ząbki, 
  • przyprawy - pieprz, sól, chili, papryka słodka etc.

Przygotowanie:

  1. Dorsza wyfiletuj i odsól, mocząc długo w wodzie. Wyjmij wszystkie ości;
  2. Zrób puree z awokado, a czosnek przeciągnij przez prasę;
  3. Wymieszaj awokado z czosnkiem, sokiem cytrynowym, oliwą i przyprawami;
  4. Ostrożnie dodaj mąkę z manioku do masy z awokado;
  5. Na koniec dodaj rybę i wymieszaj wszystko dokładnie.

Podawaj z owocami morza, np. krabami czy krewetkami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: