Marynata na grilla - przepisy, które musisz wypróbować podczas majówkowego świętowania

Marynata na grilla to konieczny dodatek, który nie tylko wzbogaci smak potrawy, ale sprawi także, że mięso będzie soczyste. Dowiedz się, jak przygotować marynaty do poszczególnych typów mięsa.

Marynata do skrzydełek na grilla - przepis, który warto znać

Marynata do skrzydełek na grilla zazwyczaj wzbogacana jest o dodatek miodu. Dzięki marynowaniu grillowane skrzydełka będą miały obłędny smak i z całą pewnością zachwycą przybyłych gości. Przejdźmy zatem do wykonania. Oto i przepis:

Składniki:

  • 1 mały czosnek
  • 5 łyżek miodu
  • około 2 łyżek sosu sojowego
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka - do smaku

Wykonanie:

  1. Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Dalej dokładamy pozostałe składniki.
  3. Następnie doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy.
  4. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy przynajmniej na 60 minut do lodówki.
  5. Później możemy przystąpić do marynowania skrzydełek.

Marynata do karkówki - przepis krok po kroku. Marynata do karczku na grilla, którą pokochasz

Marynata do karkówki z ketchupem i musztardą to wariant klasyczny, który zawsze będzie dobrym wyborem. Sprawdzona, smaczna i wyrazista. Przepis w kilku prostych krokach znajdziesz poniżej:

Składniki to:

  • 5 łyżek ketchupu - najlepiej wykonanego samodzielnie (tu znajdziesz przepis)
  • 4 łyżki musztardy - użyj swojej ulubionej musztardy, może być ostra lub łagodna
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, suszone pomidory, czosnek
  • około 1-2 łyżek oleju
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 czosnek

Wykonanie:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Cytrynę umyć i następnie wyparzyć. Dalej przekroić na pół i wycisnąć sok z połówki.
  3. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić do smaku.
  4. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  5. Natrzeć karkówkę marynatą i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Marynata do piersi z kurczaka na grilla - miodowo-gruszkowa

Marynata do piersi z kurczaka na grilla o smaku miodowym to propozycja dla osób, które lubują się w słodkich połączeniach z mięsem. Jeżeli nie chcecie używać miodu, można go zastąpić syropem klonowym. Przejdźmy do wykonania:

Składniki to:

  • 5 łyżek musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 łyżek miodu
  • sól, pieprz
  • gruszka

Wykonanie:

  1. Gruszkę należy umyć i następnie upiec w piekarniku. Opcjonalnie można użyć garnka i po prostu udusić ją na maśle. Kiedy będzie już miękka, należy ją zmiksować.
  2. Wszystkie pozostałe składniki łączymy ze sobą, doprawiamy.
  3. Dodajemy mus gruszkowy i mieszamy dokładnie.
  4. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  5. Marynujemy pierś z kurczaka na grilla i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. 

Zobacz też: Karkówka na grilla - ABC na majówkę. Jak ją przygotować? Cały sekret to odpowiedni zestaw przypraw

Marynata do boczku na grilla - sprawdź, jak wykonać

Marynata do boczku na grilla z kminkiem jest nie tylko smaczna, ale także pomaga w trawieniu. Kminek to przyprawa, która często powinna gościć na naszych stołach. Zwłaszcza jeżeli zmagamy się z problemami żołądkowymi.

Przepis na marynatę:

  • około 3 łyżek oleju roślinnego
  • 2-3 łyżki miodu - dowolny rodzaj
  • 2 łyżki musztardy
  • przyprawy: pieprz, sól, kminek, zioła prowansalskie
  • odrobina wody

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia.
  2. Doprawiamy i mieszamy.
  3. Tak przygotowaną marynatę wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Marynata do schabu na noc - przepis krok po kroku

Marynata do schabu na noc o smaku imbirowym to dodatek do mięsa, który zyskuje coraz większą popularność. Oczywiście jest to zasługa obecnego w niej imbiru. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki, które są potrzebne to:

  • 1 korzeń imbiru
  • około 3 ząbków czosnku
  • około 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka przyprawy chili con carne
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • około 3 łyżek konfitury - najlepiej porzeczkowej
  • około 2 łyżek miodu
  • odrobina wody
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Imbir dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez specjalną praskę.
  3. Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu.
  4. Całość przyprawić i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę.
  5. Zamarynować schab i odstawić do lodówki na całą noc. 

Interesuje cię marynata do kaczki pieczonej w piekarniku? Możesz skorzystać z powyższego przepisu na marynatę z imbirem. Dodatkowo będzie potrzebne jedno jabłko i cebula, należy je obrać, pokroić i dołożyć do mięsa przed pieczeniem.

Zobacz też: Szaszłyki z drobiu i wieprzowiny z warzywami. Mamy sprawdzone przepisy na majówkę

Więcej o: