Marynata do skrzydełek na grilla - przepis, który warto znać
Marynata do skrzydełek na grilla zazwyczaj wzbogacana jest o dodatek miodu. Dzięki marynowaniu grillowane skrzydełka będą miały obłędny smak i z całą pewnością zachwycą przybyłych gości. Przejdźmy zatem do wykonania. Oto i przepis:
Składniki:
- 1 mały czosnek
- 5 łyżek miodu
- około 2 łyżek sosu sojowego
- 3-4 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
Wykonanie:
- Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę.
- Dalej dokładamy pozostałe składniki.
- Następnie doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną marynatę odstawiamy przynajmniej na 60 minut do lodówki.
- Później możemy przystąpić do marynowania skrzydełek.
Marynata do karkówki - przepis krok po kroku. Marynata do karczku na grilla, którą pokochasz
Marynata do karkówki z ketchupem i musztardą to wariant klasyczny, który zawsze będzie dobrym wyborem. Sprawdzona, smaczna i wyrazista. Przepis w kilku prostych krokach znajdziesz poniżej:
Składniki to:
- 5 łyżek ketchupu - najlepiej wykonanego samodzielnie (tu znajdziesz przepis)
- 4 łyżki musztardy - użyj swojej ulubionej musztardy, może być ostra lub łagodna
- przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, suszone pomidory, czosnek
- około 1-2 łyżek oleju
- odrobina soku z cytryny
- 1 czosnek
Wykonanie:
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Cytrynę umyć i następnie wyparzyć. Dalej przekroić na pół i wycisnąć sok z połówki.
- Wszystkie składniki połączyć. Doprawić do smaku.
- Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Natrzeć karkówkę marynatą i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru
Marynata do piersi z kurczaka na grilla - miodowo-gruszkowa
Marynata do piersi z kurczaka na grilla o smaku miodowym to propozycja dla osób, które lubują się w słodkich połączeniach z mięsem. Jeżeli nie chcecie używać miodu, można go zastąpić syropem klonowym. Przejdźmy do wykonania:
Składniki to:
- 5 łyżek musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 łyżek miodu
- sól, pieprz
- gruszka
Wykonanie:
- Gruszkę należy umyć i następnie upiec w piekarniku. Opcjonalnie można użyć garnka i po prostu udusić ją na maśle. Kiedy będzie już miękka, należy ją zmiksować.
- Wszystkie pozostałe składniki łączymy ze sobą, doprawiamy.
- Dodajemy mus gruszkowy i mieszamy dokładnie.
- Odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Marynujemy pierś z kurczaka na grilla i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Zobacz też: Karkówka na grilla - ABC na majówkę. Jak ją przygotować? Cały sekret to odpowiedni zestaw przypraw
Marynata do boczku na grilla - sprawdź, jak wykonać
Marynata do boczku na grilla z kminkiem jest nie tylko smaczna, ale także pomaga w trawieniu. Kminek to przyprawa, która często powinna gościć na naszych stołach. Zwłaszcza jeżeli zmagamy się z problemami żołądkowymi.
Przepis na marynatę:
- około 3 łyżek oleju roślinnego
- 2-3 łyżki miodu - dowolny rodzaj
- 2 łyżki musztardy
- przyprawy: pieprz, sól, kminek, zioła prowansalskie
- odrobina wody
Wykonanie:
- Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia.
- Doprawiamy i mieszamy.
- Tak przygotowaną marynatę wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Marynata do schabu na noc - przepis krok po kroku
Marynata do schabu na noc o smaku imbirowym to dodatek do mięsa, który zyskuje coraz większą popularność. Oczywiście jest to zasługa obecnego w niej imbiru. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki, które są potrzebne to:
- 1 korzeń imbiru
- około 3 ząbków czosnku
- około 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka przyprawy chili con carne
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- około 3 łyżek konfitury - najlepiej porzeczkowej
- około 2 łyżek miodu
- odrobina wody
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Imbir dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez specjalną praskę.
- Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu.
- Całość przyprawić i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę.
- Zamarynować schab i odstawić do lodówki na całą noc.
Interesuje cię marynata do kaczki pieczonej w piekarniku? Możesz skorzystać z powyższego przepisu na marynatę z imbirem. Dodatkowo będzie potrzebne jedno jabłko i cebula, należy je obrać, pokroić i dołożyć do mięsa przed pieczeniem.
Zobacz też: Szaszłyki z drobiu i wieprzowiny z warzywami. Mamy sprawdzone przepisy na majówkę