Marynowanie - majówka tuż tuż, zobacz, czego będziesz potrzebować. Zasady i przepisy, które warto znać

Marynowanie to proces, który polega na wzbogaceniu smaku mięsa, grzybów, owoców lub warzyw za pomocą specjalnych składników. Marynowanie wpływa także na przedłużenie terminu do spożycia poszczególnych produktów. Jak zrobić najlepszą marynatę na grilla? Podpowiadamy.

Co to jest marynowanie? Sprawdzamy 

Co to jest marynowanie i czemu służy? Marynowanie to kulinarna metoda, która pozwala nie tylko wydłużyć datę przydatności do spożycia jedzenia, ale także wydobyć z niego doskonały smak i aromat. W zależności od tego co chcemy zamarynować i jakiej techniki użyjemy, wpłynie ona zarówno na smak, jak i kruchość danej potrawy. Dlatego też ważne jest dobranie odpowiedniej marynaty do danego produktu. Istotny jest także czas marynowania, będzie się on różnił w zależności od przygotowywanej potrawy.

Sałatka cezar z parmezanem i pomidoramiSos do sałatki cezar - poznaj przepisy na wiosenny dressing

Jak przyspieszyć marynowanie? Garść porad 

Jak przyspieszyć marynowanie i na co zwrócić szczególną uwagę podczas tego procesu? Długość marynowania to temat, który stanowi nie lada problem dla wielu osób. Niektóre potrawy wymagają kilkugodzinnego marynowania, inne tylko 30 minut. Warto jednak zaznaczyć, że nawet kilkunastominutowy pobyt w marynacie, będzie wpływał na smak dania. Jeżeli zależy nam na tym, aby przyspieszyć ten proces, możemy nakłuć mięso. Wówczas szybciej wchłonie ono składniki, które wchodzą w skład marynaty. Ponadto warto podzielić mięso na mniejsze porcje (np. pokroić w plastry).

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Ile trwa marynowanie kurczaka na grilla? Różne marynaty do mięsa

Ile trwa marynowanie kurczaka na grilla? Jeżeli zamierzamy marynować kurczaka w całości - wówczas powinniśmy zostawić go w marynacie na kilka-kilkanaście godzin, najlepiej na noc. Sprawa ma się podobnie jeśli chodzi o marynowanie mięsa do pieczenia. 

Marynata do mięsa powinna zawierać takie składniki, jak np.:

  • oliwa z oliwek lub inny olej rośliny
  • ocet winny
  • zioła i przyprawy
  • czosnek
  • cebula
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • musztarda

Poznaj przepisy na marynatę do mięsa:

Marynata do pałek z kurczaka - przepis krok po kroku

Marynata do pałek z kurczaka to jeden z bardziej klasycznych przepisów. Marynowane pałki mięsne to prawdziwy hit wiosennego grillowania z rodziną i przyjaciółmi, ale nie tylko! Można serwować je jako codzienny obiad czy ciepłą kolację. Recepturę znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • około 1 kilograma pałek z kurczaka
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra, czosnek, majeranek, bazylia
  • czosnek

Wykonanie:

  1. Czosnek obrać i zgnieść za pomocą praski.
  2. Połączyć z olejem i przyprawami.
  3. Odstawić do lodówki na godzinę.
  4. Obtoczyć mięso w marynacie i odstawić na całą noc do lodówki.

Zobacz też: Skrzydełka na grilla - soczysty przepis na majówkę. Przygotowania należy zacząć dzień wcześniej

Czosnek marynowany w oleju - receptura na przeziębienia

Nie od dziś wiadomo, że czosnek to warzywo, które charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi. Czosnek wpływa także na naszą odporność. Oto prosty przepis na czosnek marynowany w oleju:

Składniki:

  • kilka sztuk czosnku
  • olej roślinny
  • sól, pieprz
  • papryczki chili
  • ziele angielskie, zioła prowansalskie, pieprz kolorowy

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności należy zająć się dokładnym przygotowaniem słoiczków. W tym też celu musimy je dokładnie umyć i wyparzyć. Pozostawić do wyschnięcia.
  2. Następnie obieramy czosnek ze skórki. Wkładamy do słoiczków. Dodajemy papryczki, przyprawy.
  3. Wszystko zalewamy olejem.
  4. Przechodzimy do pasteryzacji. Proces ten powinien trwać około 20 minut.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywamiSzaszłyki z drobiu i wieprzowiny z warzywami. Mamy sprawdzone przepisy na majówkę

Jak długo gotować grzyby do marynowania? Sprawdź, ile potrzebujesz czasu

Jak długo gotować grzyby do marynowania? Przyjmuje się, że proces ten nie powinien być zbyt długi. Przeciętnie jest to około 5-10 minut. Jednakże należy pamiętać, że czas obróbki termicznej może ulec zmianie. Jest to uwarunkowane przede wszystkim wielkością grzybów. Im większe okazy, tym dłuższy czas gotowania. Tu znajdziesz prosty przepis na marynowane grzyby. 

Zobacz też: Boczek na grilla - sprawdź, jak przygotować danie na majówkę, przy którym zbytnio się nie napracujesz

Więcej o: