Co to jest marynowanie i czemu służy? Marynowanie to kulinarna metoda, która pozwala nie tylko wydłużyć datę przydatności do spożycia jedzenia, ale także wydobyć z niego doskonały smak i aromat. W zależności od tego co chcemy zamarynować i jakiej techniki użyjemy, wpłynie ona zarówno na smak, jak i kruchość danej potrawy. Dlatego też ważne jest dobranie odpowiedniej marynaty do danego produktu. Istotny jest także czas marynowania, będzie się on różnił w zależności od przygotowywanej potrawy.
Jak przyspieszyć marynowanie i na co zwrócić szczególną uwagę podczas tego procesu? Długość marynowania to temat, który stanowi nie lada problem dla wielu osób. Niektóre potrawy wymagają kilkugodzinnego marynowania, inne tylko 30 minut. Warto jednak zaznaczyć, że nawet kilkunastominutowy pobyt w marynacie, będzie wpływał na smak dania. Jeżeli zależy nam na tym, aby przyspieszyć ten proces, możemy nakłuć mięso. Wówczas szybciej wchłonie ono składniki, które wchodzą w skład marynaty. Ponadto warto podzielić mięso na mniejsze porcje (np. pokroić w plastry).
Ile trwa marynowanie kurczaka na grilla? Jeżeli zamierzamy marynować kurczaka w całości - wówczas powinniśmy zostawić go w marynacie na kilka-kilkanaście godzin, najlepiej na noc. Sprawa ma się podobnie jeśli chodzi o marynowanie mięsa do pieczenia.
Marynata do mięsa powinna zawierać takie składniki, jak np.:
Poznaj przepisy na marynatę do mięsa:
Marynata do pałek z kurczaka to jeden z bardziej klasycznych przepisów. Marynowane pałki mięsne to prawdziwy hit wiosennego grillowania z rodziną i przyjaciółmi, ale nie tylko! Można serwować je jako codzienny obiad czy ciepłą kolację. Recepturę znajdziesz tutaj:
Składniki:
Wykonanie:
Zobacz też: Skrzydełka na grilla - soczysty przepis na majówkę. Przygotowania należy zacząć dzień wcześniej
Nie od dziś wiadomo, że czosnek to warzywo, które charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi. Czosnek wpływa także na naszą odporność. Oto prosty przepis na czosnek marynowany w oleju:
Składniki:
Wykonanie:
Jak długo gotować grzyby do marynowania? Przyjmuje się, że proces ten nie powinien być zbyt długi. Przeciętnie jest to około 5-10 minut. Jednakże należy pamiętać, że czas obróbki termicznej może ulec zmianie. Jest to uwarunkowane przede wszystkim wielkością grzybów. Im większe okazy, tym dłuższy czas gotowania. Tu znajdziesz prosty przepis na marynowane grzyby.
Zobacz też: Boczek na grilla - sprawdź, jak przygotować danie na majówkę, przy którym zbytnio się nie napracujesz