Pierogi ukraińskie - w czym tkwi sekret udanego ciasta i farszu? Podpowiadamy

Pierogi ukraińskie to przysmak, który z łatwością można przygotować na niedzielny obiad. Na Ukrainie nazywa się je warenikami. Można podawać je z różnymi dodatkami. Poznaj wyjątkowe przepisy na ukraińskie pierogi.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Pierogi ukraińskie - przepis krok po kroku

Przepis na pierogi ukraińskie nie jest trudny. Może wydawać się, że wykonanie pierogów jest skomplikowane, jednak nie jest to prawdą. Wystarczy odrobina determinacji i oczywiście wolny czas.  Przepis znajduje się tutaj:

Składniki na ciasto:

  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • około 1 łyżki oleju roślinnego
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 4 cebule
  • 1 czosnek
  • około 400-500 gramów białego sera
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • około 300 gramów boczku / słoniny
  • sól - do smaku

Wykonanie krok po kroku:

  1. Ugotowane ziemniaki należy ubić na pulpę. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Następnie dokładnie zmielić biały ser.
  3. W kolejnym etapie zajmujemy się słoniną i boczkiem. Kroimy je na bardzo drobno i wytapiamy na patelni. Używamy jako omasty, można też dodać do farszu. 
  4. Następnie kroimy cebulę na drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na patelni. Łączymy z białym serem, ziemniakami i przyprawami.
  5. Piąty krok to przygotowanie ciasta. W tym celu łączymy składniki. Musimy wyrobić dokładnie ciasto na pierogi. Później odstawiamy ciasto na pół godziny. Pamiętajmy o przykryciu bawełnianą ściereczką.
  6. Po tym czasie przechodzimy do wykonania pierogów. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki. Nadziewamy i sklejamy. Później gotujemy ok. 3-5 min.

Przepis na pierogi ukraińskie - sprawdź jak wykonać wareniki z mięsem i pieczarkami

Przepis na pierogi ukraińskie z dodatkiem mięsa i grzybów to bardzo popularna receptura. Dlatego też warto pokusić się o wykonanie ich samodzielnie. Oto i przepis:

Składniki, które będą nam potrzebne do ciasta to:

  • około 2 szklanek mąki + odrobina do podsypania
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 jajo
  • sól, pieprz

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • około 100-150 gramów pieczarek
  • 2-3 ugotowane i wystudzone ziemniaki
  • około 150 g boczku wędzonego
  • 200 gramów mięsa - gotowanego lub smażonego, np. z rosołu
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Wykonujemy roztwór wodny z masłem, czyli wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej masło. Dodajemy pozostałe składniki przeznaczone na ciasto. Mieszamy i tworzymy sprężystą kulkę. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem - najlepiej pod ściereczką z bawełny.
  2. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na drobno i smażymy. Ściągamy z patelni. I wkładamy na nią pokrojoną cebulę oraz czosnek.
  3. Teraz zajmujemy się kiszoną kapustą. Ją również musimy drobno posiekać.
  4. Dodajemy ją na patelnię. Dokładamy ziemniaki, które wcześniej także pokroiliśmy. Całość mieszamy i smażymy.
  5. Na końcu dodajemy drobno pokrojone lub zmielone mięso, boczek oraz grzyby. Chwilę dusimy na patelni. Doprawiamy przyprawami do smaku. Po kilku minutach odstawiamy do ostudzenia.
  6. Przystępujemy do wykonania pierogów. Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego okręgi. Wkładamy farsz, zaklejamy i gotujemy.
  7. Danie można podawać ze smażoną cebulką.

Pierogi ukraińskie cieszą się dużą popularnością. To zasługa ich niebywałego smaku, ale i faktu, że są niezwykle pożywne. Możemy serwować je podczas obiadu bądź ciepłej kolacji. Dobrze sprawdzą się także jako przekąska w ciągu dnia.

Zobacz też: Pierogi z białą kiełbasą z dodatkami, czyli wielkanocne smaki w nietypowej formie. Zaskocz swoich gości!

Więcej o: