Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti
Pierogi ukraińskie - przepis krok po kroku
Przepis na pierogi ukraińskie nie jest trudny. Może wydawać się, że wykonanie pierogów jest skomplikowane, jednak nie jest to prawdą. Wystarczy odrobina determinacji i oczywiście wolny czas. Przepis znajduje się tutaj:
Składniki na ciasto:
- około 3 szklanek mąki pszennej
- około 1 łyżki oleju roślinnego
- 3 szklanki wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Składniki na farsz:
- 4 ugotowane ziemniaki
- 4 cebule
- 1 czosnek
- około 400-500 gramów białego sera
- 3-4 łyżki miodu
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- około 300 gramów boczku / słoniny
- sól - do smaku
Wykonanie krok po kroku:
- Ugotowane ziemniaki należy ubić na pulpę. Pozostawić do ostygnięcia.
- Następnie dokładnie zmielić biały ser.
- W kolejnym etapie zajmujemy się słoniną i boczkiem. Kroimy je na bardzo drobno i wytapiamy na patelni. Używamy jako omasty, można też dodać do farszu.
- Następnie kroimy cebulę na drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na patelni. Łączymy z białym serem, ziemniakami i przyprawami.
- Piąty krok to przygotowanie ciasta. W tym celu łączymy składniki. Musimy wyrobić dokładnie ciasto na pierogi. Później odstawiamy ciasto na pół godziny. Pamiętajmy o przykryciu bawełnianą ściereczką.
- Po tym czasie przechodzimy do wykonania pierogów. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki. Nadziewamy i sklejamy. Później gotujemy ok. 3-5 min.
Przepis na pierogi ukraińskie - sprawdź jak wykonać wareniki z mięsem i pieczarkami
Przepis na pierogi ukraińskie z dodatkiem mięsa i grzybów to bardzo popularna receptura. Dlatego też warto pokusić się o wykonanie ich samodzielnie. Oto i przepis:
Składniki, które będą nam potrzebne do ciasta to:
- około 2 szklanek mąki + odrobina do podsypania
- 1 szklanka wody
- 2-3 łyżki masła
- 1 jajo
- sól, pieprz
Składniki na farsz:
- 1 szklanka kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- około 100-150 gramów pieczarek
- 2-3 ugotowane i wystudzone ziemniaki
- około 150 g boczku wędzonego
- 200 gramów mięsa - gotowanego lub smażonego, np. z rosołu
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
- Wykonujemy roztwór wodny z masłem, czyli wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej masło. Dodajemy pozostałe składniki przeznaczone na ciasto. Mieszamy i tworzymy sprężystą kulkę. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem - najlepiej pod ściereczką z bawełny.
- Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na drobno i smażymy. Ściągamy z patelni. I wkładamy na nią pokrojoną cebulę oraz czosnek.
- Teraz zajmujemy się kiszoną kapustą. Ją również musimy drobno posiekać.
- Dodajemy ją na patelnię. Dokładamy ziemniaki, które wcześniej także pokroiliśmy. Całość mieszamy i smażymy.
- Na końcu dodajemy drobno pokrojone lub zmielone mięso, boczek oraz grzyby. Chwilę dusimy na patelni. Doprawiamy przyprawami do smaku. Po kilku minutach odstawiamy do ostudzenia.
- Przystępujemy do wykonania pierogów. Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego okręgi. Wkładamy farsz, zaklejamy i gotujemy.
- Danie można podawać ze smażoną cebulką.
Pierogi ukraińskie cieszą się dużą popularnością. To zasługa ich niebywałego smaku, ale i faktu, że są niezwykle pożywne. Możemy serwować je podczas obiadu bądź ciepłej kolacji. Dobrze sprawdzą się także jako przekąska w ciągu dnia.
Zobacz też: Pierogi z białą kiełbasą z dodatkami, czyli wielkanocne smaki w nietypowej formie. Zaskocz swoich gości!