Kopytka wyjdą jędrne i delikatne, jeśli zachowasz proporcje. Magda Gessler podpowiada, jakie są najlepsze

Kopytka to jedno z tych dań, które możemy jeść non stop. Świetnie smakują solo, z omastą z boczku i cebuli, a także jako dodatek do gulaszu czy sztuki mięsa. Przepis na kopytka jest bardzo prosty, ważne są jednak odpowiednie proporcje. Znana restauratorka podpowiada, jakie proporcje mąki i ziemniaków zagwarantują najlepsze kopytka.

Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kto z nas nie kocha kopytek? Te delikatne, ziemniaczane kluseczki są pyszne w każdej postaci, na słodko jak i na wytrawnie. Przepis na kopytka jest banalny - to w zasadzie tylko ziemniaki, mąka i jajko. Tylko co zrobić, jeśli nasze kopytka wychodzą za twarde, lub przeciwnie - zbyt luźne i rozgotowane? Magda Gessler zdradziła przepis na kopytka idealne, takie, które są jędrne i aksamitne. Najważniejsze są proporcje - mąki ziemniaczanej nie powinno być za dużo.

Kopytka - przepis

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków odmiany mączystej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej (w zależności od konsystencji ziemniaków, czubata albo płaska)
  • sól

Kopytka - sposób wykonania

  1. Ziemniaki obierz i jeśli są duże, przekrój je na pół i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. Następnie zmiel je w prasce do ziemniaków, na gładkie puree, które nie ma grudek.
  2. Zmielone ziemniaki przełóż do miski, wbij jajka i dodaj przesianą mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto, jeśli jest mocno luźne, dodaj czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, jeśli jednak jest nieco bardziej zwarte, dodaj płaską łyżkę mąki - jeśli dodasz jej za dużo, kopytka wyjdą twarde i zwyczajnie nieapetyczne.
  3. Wyrobione ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką. Podziel ciasto na części i z każdej z nich uformuj wałek o średnicy ok. 3-4 cm. Następnie, ostrym nożem wycinaj pod skosem kluseczki, by nadać im charakterystyczny kształt.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i łyżką oleju lub masła. Wrzucaj kopytka na wrzątek i mieszaj, by nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotuj kopytka nie dłużej niż 3 minuty.

Takie kopytka to prawdziwe mistrzostwo smaku. Podaj je z okrasą z boczku lub jako dodatek do mięsa w sosie. Palce lizać to mało powiedziane. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: