Więcej przepisów na tradycyjne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Gołąbki, podobnie jak kiszona kapusta, są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Wszystko ze względu na powszechne uprawy kapusty, która w minionych wiekach najczęściej gościła na stołach biedniejszych warstw ludności.
Co ciekawe, pierwotnie gołąbki były daniem wegetariańskim. Przepis składał się z zaledwie kilku składników: ziemniaków i kaszy owiniętych kapustą i przypraw.
Jednym z sekretów doskonałych gołąbków jest odpowiednio miękka kapusta. Choć tradycyjnie powinno się ją parzyć we wrzątku przez kilka minut - często sprawia to problemy ze względu na duży gabaryt tego warzywa. Tymczasem, istnieje sposób, by zrobić to bez użycia wody! Wystarczy wyciąć głąb kapusty i całą główkę włożyć do mikrofalówki. Następnie podgrzewamy ją przez około 4-5 minut na najwyższej mocy kuchenki. Po upływie tego czasu wystarczy oderwać miękkie już liście i przystąpić do zawijania.
1. Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudzić,
2. Cebulę pokroić w kosteczkę i włożyć do dużego garnka,
3. Do cebuli dołożyć mięso mielone i ostudzony, wymieszać dokładnie i doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać przez kilka minut aż mięso straci czerwony kolor. Zostawić do ostygnięcia,
4. Przygotować kapustę. W tym celu można wykorzystać trik z mikrofalówką (patrz wyżej) lub gotować główkę kapusty przez 7-12 minut na małym ogniu, aż z łatwością będziemy mogli oddzielić liście,
5. Kiedy kapusta ostygnie - rozbierz ją z liści. Odetnij zgrubienia z każdego liścia,
6. Z mięsa mielonego uformuj dłonią niewielkie, podłużne kotlety,
7. Kotlety zawiń w liście kapusty. Nakładaj boki liści do środka i uformuj rulon. Możesz wspomóc się niteczką lub wykałaczką, aby gołąbki trzymały się w całości,
8. W małym garnku podgrzej bulion,
9. Na dnie dużego garnka wykładaj niewykorzystane liście. Następnie połóż na nie ściśle gołąbki, złączeniem do dołu. Zalej gorącym bulionem, przykryj pokrywką i gotuj przez około 40-60 min, aż kapusta będzie miękka,
10. Po upływie tego czasu przelej wywar do miski lub innego garnka. Dodaj do niego przecier pomidorowy i przyprawy a następnie zalej mieszanką gołąbki. Gotuj jeszcze przez 10 minut bez przykrycia,
11. Serwuj ze świeżymi ziemniakami i kleksem gęstej śmietany.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.