Więcej przepisów na tradycyjne polskie smaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Żurek to zupa, którą możemy jeść codziennie i bez obaw, że się znudzi. Przepis na żurek jest banalny, ale dziś przedstawimy ci recepturę prosto od śląskiej gospodyni. Taki żurek to prawdziwe mistrzostwo smaku i aromatu, a wszystko za sprawą esencjonalnego wywaru z trzech mięs.
Żurek - przepis na króla polskiego smaku
Składniki:
- ok. 300-400 g wędzonki (najlepiej żeberek, ale możesz użyć także zwykłych kości wędzonych)
- 200-300 g podgardla lub wędzonego boczku (boczek będzie dobrym wyborem, jeśli używasz do wywaru kości)
- 300 g dowolnej kiełbasy (możesz połączyć np. trochę śląskiej, trochę białej)
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- ok. 0,5 l zakwasu żytniego (jeśli lubisz kwaśniejsze smaki, dodaj więcej)
- sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
- jajka na twardo do podania
Żurek - sposób wykonania
- Wędzone żeberka podziel na części i zalej je zimną wodą. Zagotuj i zbierz powstałe szumowiny. Następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu, aż żeberka będą miękkie.
- Przygotuj większą patelnię i rozgrzej na niej łyżkę oleju lub smalcu. Dodaj pokrojony boczek lub podgardle i na dość sporym ogniu przesmaż, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj posiekane cebule i smaż całość, aż się zeszkli. Następnie zawartość patelni dodaj do garnka.
- Na tej samej patelni przesmaż kiełbasę pokrojoną w talarki. Jeśli używasz białej kiełbasy, nie przesmażaj jej, tylko w całości ugotuj w zupie. Przesmażoną kiełbasę przełóż do garnka.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Czosnek drobno przesiekaj, dodaj do garnka i dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Butelkę z żurkiem wstrząśnij i wlej do zupy. Jeśli uważasz, że żurek jest za mało kwaśny, dolej więcej zakwasu. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kromką swojskiego chleba.
Taki żurek to rarytas nie tylko na święta. Jeśli jesteś fanem tradycyjnych smaków, koniecznie wypróbuj ten przepis na żurek i przekonaj się, że to najlepsza polska zupa.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.