Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kapuśniak, który pachnie majerankiem to marzenie każdego zupoholika. O ile przepis na kapuśniak jest bardzo prosty, tak patent z patelnią powinna znać każda pani domu. Żeby majeranek oddał więcej aromatu, należy go przez chwilę podprażyć na suchej patelni. Zupa z takim dodatkiem zasługuje na miano najlepszej na świecie.
Kapuśniak - przepis:
Składniki:
- ok. 500-600 g żeberek wieprzowych
- ok. 150 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 500 g kiszonej kapusty
- 400 g ziemniaków
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, płaska łyżeczka kminku, łyżka majeranku
Kapuśniak - sposób wykonania
- Żeberka opłucz i podziel na części. Przełóż je do garnka i zalej zimną wodą (2 litry powinny wystarczyć). Zagotuj na średnim ogniu i zdejmij powstałe szumowiny. Następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
- Warzywa obierz i dodaj do wywaru. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie.
- Przygotuj patelnię. Wytop na niej pokrojony w kostkę boczek, następnie dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj całą zawartość do zupy.
- Kiedy warzywa w wywarze będą już miękkie, wyjmij je (zostaw jedynie marchewki, możesz je zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i na średnim ogniu gotuj przez 10 minut, aż będą miękkie.
- Kapustę kiszoną przesiekaj na desce i dodaj do zupy (jeśli uważasz, że kapusta jest zbyt kwaśna, przepłucz ją na sitku). Dodaj kminek, sól oraz pieprz.
- Przygotuj małą patelnię i wsyp na nią łyżkę majeranku. Na małym ogniu podprażaj majeranek, aż zacznie intensywnie pachnieć. Uważaj jednak, by go nie przypalić - podczas podprażania często mieszaj majeranek drewnianą łopatką. Następnie dodaj go do zupy. Kapuśniak podawaj gorący z kromką świeżego chleba.
Taki kapuśniak bije na głowę inne domowe zupy. Jeśli zastanawiasz się nad dzisiejszym obiadem, polecamy pyszny, aromatyczny kapuśniak. Zniknie z talerzy w mig. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.