Kapuśniak będzie bardziej aromatyczny, jeśli wykorzystasz patent z majerankiem. Tu przyda się patelnia

Kapuśniak to zupa, która chyba się nie nudzi. Przepis jest bardzo prosty, a najlepszy kapuśniak wychodzi oczywiście na żeberkach. Nie mniej ważne są także przyprawy - dziś dowiesz się, jak "wycisnąć" z majeranku maksimum aromatu. To będzie najlepsza zupa na świecie.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kapuśniak, który pachnie majerankiem to marzenie każdego zupoholika. O ile przepis na kapuśniak jest bardzo prosty, tak patent z patelnią powinna znać każda pani domu. Żeby majeranek oddał więcej aromatu, należy go przez chwilę podprażyć na suchej patelni. Zupa z takim dodatkiem zasługuje na miano najlepszej na świecie.

Kapuśniak - przepis:

Składniki:

  • ok. 500-600 g żeberek wieprzowych
  • ok. 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g ziemniaków
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, płaska łyżeczka kminku, łyżka majeranku

Kapuśniak - sposób wykonania

  1. Żeberka opłucz i podziel na części. Przełóż je do garnka i zalej zimną wodą (2 litry powinny wystarczyć). Zagotuj na średnim ogniu i zdejmij powstałe szumowiny. Następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
  2. Warzywa obierz i dodaj do wywaru. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie.
  3. Przygotuj patelnię. Wytop na niej pokrojony w kostkę boczek, następnie dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj całą zawartość do zupy. 
  4. Kiedy warzywa w wywarze będą już miękkie, wyjmij je (zostaw jedynie marchewki, możesz je zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i na średnim ogniu gotuj przez 10 minut, aż będą miękkie.
  5. Kapustę kiszoną przesiekaj na desce i dodaj do zupy (jeśli uważasz, że kapusta jest zbyt kwaśna, przepłucz ją na sitku). Dodaj kminek, sól oraz pieprz.
  6. Przygotuj małą patelnię i wsyp na nią łyżkę majeranku. Na małym ogniu podprażaj majeranek, aż zacznie intensywnie pachnieć. Uważaj jednak, by go nie przypalić - podczas podprażania często mieszaj majeranek drewnianą łopatką. Następnie dodaj go do zupy. Kapuśniak podawaj gorący z kromką świeżego chleba.

Taki kapuśniak bije na głowę inne domowe zupy. Jeśli zastanawiasz się nad dzisiejszym obiadem, polecamy pyszny, aromatyczny kapuśniak. Zniknie z talerzy w mig. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.