Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, lekkostrawne śniadanie nie powinno być małym posiłkiem. Oczywiście powinniśmy w jego ramach zjeść tyle, by czuć sytość, ale jednocześnie musimy uniknąć uczucia przepełnienia. Z drugiej strony, na śniadanie nie powinno się zjeść zbyt małych porcji, gdyż w przeciwnym razie szybko odczujemy głód. Tuńczyk z puszki, będący źródłem witaminy A, E, D oraz kwasów omega-3, z powodzeniem możemy zaliczyć do dań lekkostrawnych. Dlaczego? Po pierwsze, ryby w puszce nie zawierają konserwantów, gdyż taki sposób ich przechowywania wyklucza konieczność dodawania substancji wydłużających termin przydatności do spożycia. Jak wiadomo, obecność konserwantów bardzo obciąża żołądek i utrudnia trawienie. Po drugie, tuńczyk zaliczany jest do ryb chudych, a takie ryby z reguły szybciej się trawi, niż ryby tłuste.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Gotową sałatkę najlepiej podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.