Co zjeść na śniadanie z awokado? Podpowiadamy, z czym smakuje najlepiej

Awokado to zdrowy i smaczny dodatek do śniadań. Warto połączyć ten wyjątkowy owoc z niektórymi składnikami - efekt jest gwarantowany. Jeśli chcesz nieco urozmaicić swoją poranną rutynę, sprawdź nasze przepisy, dzięki którym początek dnia stanie się wyjątkowy.

Awokado to bez wątpienia jeden ze smaczniejszych produktów śniadaniowych. Jego smak jest bardzo uniwersalny i można go stosować w wielu połączeniach. Niektóre jednak są wyjątkowo smaczne! Sprawdź, jakie zestawienia stanowią udany duet i sprawią, że śniadanie stanie się twoim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia. Więcej sprawdzonych przepisów z awokado znajdziesz w naszym artykule: Dobre źródło zdrowego tłuszczu i witamin, czyli awokado - przepisy na 5 zielonych smakołyków

Awokado - pomysł na zdrowe śniadanie 

Zdrowe, smaczne i bogate w składniki odżywcze - takie właśnie jest awokado. Ten piękny zielony owoc warto wprowadzić na stałe do swojego menu. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do wielu dań lub jako przekąska. Awokado jednak króluje wśród popularnych składników śniadaniowych. To właśnie rano warto po nie sięgnąć, ponieważ łatwo je przygotować, dostarczy nam dużo energii i sprawi, że pierwszy posiłek będzie wyjątkowo smaczny. Wystarczy zaledwie moment, by pokroić owoc w plasterki, zrobić guacamole lub najprościej - zjeść łyżeczką. Warto je dodać do innych śniadaniowych dań - świetnie smakuje w połączeniu z jajkiem, tostami, warzywami czy hummusem. Przedstawiamy trzy przepisy, w których awokado odgrywa ważną rolę - sprawdź jak je przygotować i ciesz się pysznym śniadaniem!

Zobacz wideo Awokado faszerowane na dwa sposoby - ulubione śniadanie trenerek fitness [HAPS FIT]

Tosty z awokado i jajkiem - przepis na pyszne śniadanie

Składniki:

  • pieczywo,
  • 2 jajka, 
  • awokado,
  • rukola,
  • oliwa,
  • masło, 
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • płatki chilli (optymalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżki wyciągamy miąższ. Przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny, odrobinę oliwy i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i odkładamy. 
  2. Przygotowujemy jajka na ulubiony sposób - proponujemy jaja sadzone. Na patelnie nakładamy masło i wbijamy jajka. Smażymy, aż białko się zetnie, przyprawiamy. 
  3. Chleb podpiekamy w tosterze, nakładamy sporą warstwę pasty z awokado, jajko i odrobinę rukoli. 
  4. Całość posypujemy pietruszką lub kolendrą i gotowe. 

Przepis na szybką sałatkę z awokado, jajkiem i kaparami

Składniki:

  • dojrzałe awokado,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki kaparów,
  • 1/2 ząbku czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • świeża kolendra,
  • sól morska,
  • chilli

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w połówki. 
  2. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, sok z limonki i kapary. 
  3. Cebulkę i kolendrę drobno kroimy. Dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy. 
  4. Całość doprawiamy, a na wierzch układamy jajka. Sałatkę podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem. 

Faszerowane awokado - przepis na śniadanie na ciepło

Składniki:

  • 2 awokado,
  • 4 plastry wędzonego łososia,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • płatki chilli,
  • świeży koperek

Sposób przygotowania: 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  2. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i odrobinę powiększamy dziurkę po pestce. 
  3. Połówki awokado układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej polówki wkładamy kawałek wędzonego łososia. Wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy.
  4. Pieczemy przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy odrobiną chilli i posiekanym koperkiem. Podajemy gorące. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: