Kotlety mielone Magdy Gessler. Zastosuj trik z cebulką. Niektórych zaskoczył

Oto prosty przepis na kotlety mielone Magdy Gessler. Popularna restauratorka podzieliła się recepturą, dzięki której mięso będzie bardziej aromatyczne. Wystarczy dodać cebulę, ale w nieco inny sposób niż robi to wiele osób.

Więcej ciekawych tematów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Tradycyjny kotlet mielony:

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. Co zrobić, aby były soczyste i wyraziste w smaku?  Kluczem do tego jest oczywiście dobrej jakości mięso. Zazwyczaj radzi się, by było to połączenie wołowiny z wieprzowiną. Warto też pamiętać o jeszcze jednej wskazówce. 

Kotlety mielone Magdy Gessler. Soczyste i aromatyczne

Magda Gessler radzi, by dodać do kotletów składnik, który sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Okazuje się, że jest to cebulka zeszklona na maśle. W komentarzach pod przepisem niektórzy nie kryli zaskoczenia, bo zwykle dodawali surową cebulę. Niektórzy natomiast zastępują ją czosnkiemPrzepis znanej restauratorki pojawił się na stronie Smaki Życia.

Potrzebne składniki to:

  • dwie duże cebule;
  • jeden kilogram mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego);
  • jedna kajzerka;
  • dwa jajka;
  • 50 g masła;
  • pół szklanki mleka;
  • bułka tarta;
  • olej do smażenia;
  • sól i pieprze;
  • 50 ml wody. 

Kotlety mielone Magdy Gessler krok po kroku

W mleku moczymy kajzerkę, a cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Czekamy do momentu, aż się zeszkli. Następnie musimy namoczoną wcześniej kajzerkę przemielić w maszynce do mielenia. 

Zmieloną bułkę, zeszkloną cebulkę, jajka, sól, pieprz oraz wodę dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron. Czekamy do momentu, aż będą zarumienione na zewnątrz. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA