Więcej ciekawych tematów znajdziecie na Gazeta.pl
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. Co zrobić, aby były soczyste i wyraziste w smaku? Kluczem do tego jest oczywiście dobrej jakości mięso. Zazwyczaj radzi się, by było to połączenie wołowiny z wieprzowiną. Warto też pamiętać o jeszcze jednej wskazówce.
Magda Gessler radzi, by dodać do kotletów składnik, który sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Okazuje się, że jest to cebulka zeszklona na maśle. W komentarzach pod przepisem niektórzy nie kryli zaskoczenia, bo zwykle dodawali surową cebulę. Niektórzy natomiast zastępują ją czosnkiem. Przepis znanej restauratorki pojawił się na stronie Smaki Życia.
Potrzebne składniki to:
W mleku moczymy kajzerkę, a cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Czekamy do momentu, aż się zeszkli. Następnie musimy namoczoną wcześniej kajzerkę przemielić w maszynce do mielenia.
Zmieloną bułkę, zeszkloną cebulkę, jajka, sól, pieprz oraz wodę dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron. Czekamy do momentu, aż będą zarumienione na zewnątrz.