Musaka - przepis na grecką zapiekankę. Ten sos ją dopełni i sprawi, że będzie smakować wyjątkowo

Kuchnia grecka słynie z wielu wyjątkowych potraw. Jedną z nich jest musaka. Przepis na to danie jest prosty i intuicyjny. Ze zrobieniem tej zapiekanki, w której mięso łączy się z warzywami, poradzi sobie każdy.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym

Coraz częściej decydujemy się na potrawy, które pochodzą z różnych kuchni świata. Najczęściej przygotowujemy dania z kuchni włoskiej, tajskiej lub amerykańskiej. Co jednak powiecie na kulinarną podróż do Grecji? Stamtąd pochodzi słynna musaka. Przepis, którym się dzielimy, pozwoli wam na wyczarowanie czegoś szczególnego. Zapiekanka świetnie smakuje z sosem beszamelowym, który stworzony został specjalnie dla niej.

Musaka - przepis na grecką zapiekankę. Z tych składników stworzysz wyjątkowe danie

Składniki do dania:

  • 700 g mięsa mielonego,
  • 2 bakłażany,
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • cebula, 
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki czerwonego wina,
  • szczypta oregano, soli i cynamonu.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 0,5 litra mleka,
  • 30 g masła,
  • 30 g mąki,
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Musaka - przepis na greckie danie. Wykonanie jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu

  1. Bakłażana obierz, pokrój, posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie warzywo umyj i odsącz z nadmiaru płynu. 
  2. Bakłażana zgrilluj lub upiecz.
  3. Na patelnię wrzuć obrane i posiekane cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj mięso i wymieszaj wszystko razem. Kilka minut później dolej wino i przecier, dodaj koncentrat i dosyp przyprawy. 
  4. Mięso duś na średniej mocy palnika przez 40 minut. W tym czasie możesz ugotować ziemniaki i przygotować sos beszamelowy.
  5. Masło rozpuść i dodaj do niego mąkę. Przez chwilę podgrzewaj. Do masy dolej mleko. Pamiętaj, by robić to cienkim strumieniem. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj i doprowadź do zagotowania. Sos powinien być gęsty. 
  6. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż plasterki bakłażana, na nie ziemniaki i sos mięsny. Składniki polej beszamelem. 
  7. Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.