Przepis na placki z jabłkami, które każdy pamięta z dzieciństwa. Zrób je na kefirze, a będą delikatne

Pyszne placuszki z jabłkami to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z czasów beztroskiego dzieciństwa. Były delikatne, słodkie, cały dom pięknie nimi pachniał, a najlepsze placuszki robiły oczywiście nasze babcie. Dziś bez trudu odtworzysz ten smak - mamy dla ciebie przepis na placuszki z jabłkami, które wyjdą aksamitne i puszyste. Sekretem jest kefir, ten składnik zapewnia smakowity efekt.

Więcej przepisów na smaki z dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placuszki z jabłkami to chyba najprostszy sposób na smaczny podwieczorek lub słodkie śniadanie. Przepis zawiera kilka składników, które każdy ma w swojej kuchni, a dodatek kefiru sprawia, że placuszki są puszyste i delikatne. Jeśli szukasz przepisu, który przeniesie cię w sentymentalną podróż do czasów dziecięcej beztroski, placuszki z jabłkami to wybór idealny.

Placuszki z jabłkami na kefirze - przepis

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 140 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 300 ml kefiru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia

Placuszki z jabłkami - sposób wykonania:

  1. Najpierw obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój jabłka w cienkie plastry. Przełóż je do miski, dodaj cynamon i wymieszaj.
  2. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
  3. Przygotuj miskę. Przesiej do niej mąkę, dodaj oba cukry, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj żółtka oraz kefir i zmiksuj na gładką, jednolitą masę, która konsystencją będzie zbliżona do gęstej śmietany.
  4. Jabłka przełóż do miski z ciastem i dodaj pianę z białek. Za pomocą szpatułki wymieszaj całość, uważając, by nie uszkodzić struktury piany.
  5. Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem oleju. Nakładaj porcje ciasta i smaż na średniej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie ulubionej konfitury.

Takie placuszki to słodka rozkosz w kilka minut. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis, a już po pierwszym kęsie przeniesiesz się w czasie, wprost do babcinej kuchni. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.