Więcej przepisów na smaki z dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placuszki z jabłkami to chyba najprostszy sposób na smaczny podwieczorek lub słodkie śniadanie. Przepis zawiera kilka składników, które każdy ma w swojej kuchni, a dodatek kefiru sprawia, że placuszki są puszyste i delikatne. Jeśli szukasz przepisu, który przeniesie cię w sentymentalną podróż do czasów dziecięcej beztroski, placuszki z jabłkami to wybór idealny.
Przepis na gołąbki jak u babci. Trik z mikrofalówką ułatwi życie
Placuszki z jabłkami na kefirze - przepis
Składniki:
- 4 jabłka
- 140 g mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 300 ml kefiru
- płaska łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
Placuszki z jabłkami - sposób wykonania:
- Najpierw obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój jabłka w cienkie plastry. Przełóż je do miski, dodaj cynamon i wymieszaj.
- Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
- Przygotuj miskę. Przesiej do niej mąkę, dodaj oba cukry, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj żółtka oraz kefir i zmiksuj na gładką, jednolitą masę, która konsystencją będzie zbliżona do gęstej śmietany.
- Jabłka przełóż do miski z ciastem i dodaj pianę z białek. Za pomocą szpatułki wymieszaj całość, uważając, by nie uszkodzić struktury piany.
- Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem oleju. Nakładaj porcje ciasta i smaż na średniej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie ulubionej konfitury.
Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? To ważne, by nie straciła smaku
Takie placuszki to słodka rozkosz w kilka minut. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis, a już po pierwszym kęsie przeniesiesz się w czasie, wprost do babcinej kuchni. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.