18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Pina colada: przepis na "wyciśnięty ananas" rodem z Karaibów. Kultowy napój ma nawet swoje święto

Pina colada, napój, na który przepis jest bardzo prosty, bez żadnych wątpliwości można uznać za kultowy. Doczekał się odwołań w muzyce popularnej, m.in. w piosenkach "Escape (The Pina Colada Song)", czy "Dreadlock Holiday". Jest to prawdopodobnie jedyny drink, który ma również własne święto, które obchodzone jest 10 lipca.

Choć przed nami dopiero maj, niektórzy już planują wakacje gdzieś na egzotycznej plaży z kolorowymi drinkami w ręce. Część na pewno poznała już smak piña colady, napoju o banalnym wręcz przepisie, którego nazwa doskonale oddaje charakter jego smaku. Jak podaje strona Mojedrinki.pl,  języku hiszpańskim słowo "piña" to "ananas", natomiast "colada" oznacza "wyciśnięty". I rzeczywiście, ananas jest w nim mocno wyczuwalny oraz pełni w nim istotną rolę. Jako ciekawostkę dodajmy, że od 1978 roku Piña Colada jest oficjalnym drinkiem Puerto Rico, skąd zresztą pochodzi. Napój ten tradycyjnie podawany jest z lodem oraz plastrami cytryny i ananasa wetkniętymi na brzegu szklanki

Zobacz wideo Niewinny rausz w ciągu dnia

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Piña colada: przepis na "wyciśnięty ananas" rodem z Karaibów: potrzebujesz tych składników

  • 30 ml białego rumu,
  • 30 ml mleczka kokosowego,
  • 90 ml soku ananasowego,
  • trochę kruszonego lodu;
  • plaster cytryny oraz plaster ananasa (do udekorowania).

Piña colada: przepis na "wyciśnięty ananas" rodem z Karaibów - przygotowanie

  1. Do blendera wrzuć lód,
  2. Dodaj rum i sok ananasowy,
  3. Wlewaj porcję mleczka kokosowego,
  4. Miksuj i przelej do szklanki,
  5. Dodaj kilka kostek lodu, udekoruj plastrami owoców.

Ważne: Objętość lodu powinna być zbliżona do objętości szklanki w taki sposób, aby wypełniał on całą jej przestrzeń. W ten sposób lód nie będzie rozcieńczał gotowego koktajlu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA