Krem z brokułów. Przepis na pyszną i pożywną zupę. Przyszykujesz ją z kilku składników

Jak zrobić krem z brokułów? Przepis, który podajemy, jest bardzo prosty i szybko sobie z nim poradzicie. Przygotowanie tego dania nie zajmie wam wiele czasu. Idealnie skomponuje się z chrupiącymi grzankami.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Uwielbiasz brokuły, ale znudziły ci się zwykła zupa i zapiekanki? Nic straconego! Co powiesz na krem z brokułów? Przepis pozwoli ci na ich wykonanie. Dzięki niemu będziesz mogła cieszyć się pysznym i pożywnym daniem. Receptura jest intuicyjna i banalnie prosta. Przygotujesz ją bardzo szybko. Potrawa ta ma niewiele kalorii, więc można objadać się nią niemalże bez ograniczeń. 

Krem z brokułów. Przepis na pyszną zupę z kilku składników

Przygotuj:

  • 3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego (warto przygotować go sobie wcześniej),
  • 1 duży brokuł lub dwa małe, 
  • 2 średnie cebule,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżka serka do smarowania,
  •  pół łyżeczki soli i pieprzu.

Krem z brokułów. Przepis na pożywną zupę, którą pokochają dzieci i dorośli

  1. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż ją w dużym garnku na rozgrzanym maśle. Po kilku minutach dodaj obrany i pokrojony czosnek. Wymieszaj.
  2. Brokuł dokładnie umyj i podziel go na różyczki. Wrzuć je do garnka cebulą i czosnkiem. Wcześniej możesz je przepłukać pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa zalej bulionem. Na koniec dodaj sól i pieprz.
  4. Zupę gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie brokuły będą już miękkie. 
  5. Przed zmiksowaniem dodaj łyżkę serka topionego lub do smarowania. Dzięki temu danie zyska ciekawy smak.
  6. Garnek zdejmij z palnika i zmiksuj zupę na gładko za pomocą blendera. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Krem z brokułów podawaj w towarzystwie grzanek czosnkowych, pestek słonecznika lub groszku ptysiowego. Zupę możesz doprawić tymiankiem, bazylią lub chilli. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA