Pieguski - przepis na klasyczne i pyszne ciasteczka z czekoladą. Trik sprawi, że będą idealnie kruche

Domowe wypieki nie mają sobie równych, dzięki starannemu przygotowaniu i dobrze dobranym składnikom. Warto spróbować swoich sił i skusić się na upieczenie piegusków - kruchych ciasteczek z dodatkiem czekolady, które są pyszne i bardzo łatwe. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem - sprawdź nasz przepis i przygotuj je jeszcze dzisiaj!

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kruche ciasteczka to prawdziwa klasyka wśród wypieków. Pomimo iż są bardzo proste w składzie, potrafią zachwycić swym pysznym, maślanym smakiem. Pieguski są jednym z przykładów idealnego połączenia kawałków czekolady z kruchym ciastem. Są uwielbiane przez niemal każdego, a ich banalne przygotowanie sprawi, że już nigdy nie sięgniesz po te gotowe ze sklepu. 

Pieguski - idealnie kruche ciasteczka z czekoladą

Wyjątkowy smak piegusków zawdzięczamy oczywiście dobrym składnikom. Prawdziwe masło i jaja z wolnego wybiegu zagwarantują nam dobrą bazę dla naszego kruchego ciasta. Gorzka czekolada, która ma minimum 80 proc. kakao, okaże się idealnym wyborem. Jeśli jednak chcesz uzyskać słodszy smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać czekoladę mleczną. Wyjątkową nutę nada dodatek orzechów laskowych i odrobina wanilii. Ważne jest także zachowanie właściwych proporcji w mące, cukrze i pozostałych składnikach - to zagwarantuje nam, że konsystencja ciasta będzie odpowiednia a smak idealnie wyważony. Przepis jest naprawdę prosty i zajmie zaledwie moment a efekt będzie powalający! Tak przygotowanie ciasteczka są idealne na każdą okazję i zachwycą nawet największych smakoszy. 

Zobacz wideo Pieguski

Przepis na pieguski - idealne na każdą okazję

Składniki: 

  • 380 g mąki pszennej tortowej,
  • kostka masła,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g orzechów laskowych prażonych,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesypujemy przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajka, cukier puder i waniliowy. Całość dokładnie wyrabiamy w dłoniach. Gdy wszystkie składniki połączą się na gładką masę, formujemy kulę. 
  2. Do miski z ciastem dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i posiekane orzechy. Na tym etapie można dodać inne ulubione składniki takie jak żurawina, rodzynki czy inne orzechy. Dokładnie mieszamy i ponownie zagniatamy. Tak przygotowanie ciasto w formie kuli, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 
  3. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220ºC. 
  4. Z ciasta formujemy małe kulki, spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 
  5. Pieczemy od 15 do 20 minut, obserwując stopień wypieczenia ciastek. 
  6. Ciasteczka pieguski można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu, ale warto po kilku minutach  przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków.
  7. Przestudzone ciasteczka są gotowe do podania. Warto je przechowywać w szklanym słoju lub szczelnym opakowaniu by na długo pozostały świeże. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.