Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kruche ciasteczka to prawdziwa klasyka wśród wypieków. Pomimo iż są bardzo proste w składzie, potrafią zachwycić swym pysznym, maślanym smakiem. Pieguski są jednym z przykładów idealnego połączenia kawałków czekolady z kruchym ciastem. Są uwielbiane przez niemal każdego, a ich banalne przygotowanie sprawi, że już nigdy nie sięgniesz po te gotowe ze sklepu.
Wyjątkowy smak piegusków zawdzięczamy oczywiście dobrym składnikom. Prawdziwe masło i jaja z wolnego wybiegu zagwarantują nam dobrą bazę dla naszego kruchego ciasta. Gorzka czekolada, która ma minimum 80 proc. kakao, okaże się idealnym wyborem. Jeśli jednak chcesz uzyskać słodszy smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać czekoladę mleczną. Wyjątkową nutę nada dodatek orzechów laskowych i odrobina wanilii. Ważne jest także zachowanie właściwych proporcji w mące, cukrze i pozostałych składnikach - to zagwarantuje nam, że konsystencja ciasta będzie odpowiednia a smak idealnie wyważony. Przepis jest naprawdę prosty i zajmie zaledwie moment a efekt będzie powalający! Tak przygotowanie ciasteczka są idealne na każdą okazję i zachwycą nawet największych smakoszy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.