Zupa szpinakowa: przepis na danie lekkie i zdrowe. Nie taki szpinak straszny, jak go malują

Szpinak to dla jednych zmora dzieciństwa, dla drugich pyszne warzywo. W każdym razie nikt nie podchodzi do jego smaku obojętnie. Zupa szpinakowa, na którą przepis podajemy, również nie pozostawi nikogo obojętnym na jej walory smakowe. Prawdopodobnie również odczaruje złe wspomnienia z czasów, gdy nie znano jeszcze tak wielu zastosowań szpinaku w kuchni.

Jak smakuje zupa szpinakowa? Ci, którzy polecają przepisy na to danie obiadowe, opisują ją jako delikatną, a zarazem świeżą. Autorka bloga Ania Gotuje przedstawiła ją jako "siostrę" kilku innych zup wiosennych, takich jak szczawiowa czy botwinka, co już daje pewne wyobrażenie o jej smaku. Najlepiej jednak przekonać się o nim osobiście.

Zobacz wideo Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa szpinakowa: przepis na zupę lekką i zdrową: potrzebne składniki

  • 5 szklanek warzywnego bulionu;
  • 200 g świeżych liści szpinaku "baby";
  • 2 marchewki (około 300 g);
  • 2 średnie pory (około 300 g);
  • korzeń pietruszki (około 150 g);
  • mała cebula;
  • kawałek selera (około 100 g);
  • pół (125 ml) szklanki słodkiej śmietanki;
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany;
  • 3 łyżki klarowanego masła lub oleju;
  • sól;
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Do podania:

  • 50 g fety pokrojonej na małą kostkę;
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Zupa szpinakowa: przepis na zupę lekką i zdrową: przygotowanie

  1. Obraną cebulę siekamy na drobną kostkę.
  2. Z porów odcinamy zielone liście, dokładnie myjemy ich białe części, kroimy na cienkie plasterki.
  3. Obrane marchewki i pietruszkę kroimy na plasterki, seler - na małe kawałki.
  4. W szerokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę, marchewkę, selera i pietruszkę. Lekko solimy, smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając przez 2 minuty.
  5. Dodajemy pory, mieszamy, smażymy przez minutę. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 10 minut dotąd, aż warzywa zmiękną.
  6. Zestawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Słodką śmietankę i kwaśną śmietanę łączymy ze sobą. Wlewamy do nich kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, nie przestając mieszać, wlewamy całość do garnka i ponownie mieszamy.
  8. Liście szpinaku niezbyt drobno siekamy.
  9. Na dużej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, dodajemy szpinak, lekko solimy, smażymy chwilę cały czas mieszając, aż liście zwiędną i zmienią kolor. Szpinak dodajemy do zupy.

Gotową zupę podajemy z fetą i jajkami ugotowanymi na twardo.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: