Szpinak to dla jednych zmora dzieciństwa, dla drugich pyszne warzywo. W każdym razie nikt nie podchodzi do jego smaku obojętnie. Zupa szpinakowa, na którą przepis podajemy, również nie pozostawi nikogo obojętnym na jej walory smakowe. Prawdopodobnie również odczaruje złe wspomnienia z czasów, gdy nie znano jeszcze tak wielu zastosowań szpinaku w kuchni.
pixabay.com
REKLAMA
REKLAMA
Jak smakuje zupa szpinakowa? Ci, którzy polecają przepisy na to danie obiadowe, opisują ją jako delikatną, a zarazem świeżą. Autorka bloga Ania Gotuje przedstawiła ją jako "siostrę" kilku innych zup wiosennych, takich jak szczawiowa czy botwinka, co już daje pewne wyobrażenie o jej smaku. Najlepiej jednak przekonać się o nim osobiście.
REKLAMA
Zobacz wideo Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym
Zupa szpinakowa: przepis na zupę lekką i zdrową: potrzebne składniki
5 szklanek warzywnego bulionu;
200 g świeżych liści szpinaku "baby";
2 marchewki (około 300 g);
2 średnie pory (około 300 g);
korzeń pietruszki (około 150 g);
mała cebula;
kawałek selera (około 100 g);
pół (125 ml) szklanki słodkiej śmietanki;
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany;
3 łyżki klarowanego masła lub oleju;
sól;
świeżo zmielony czarny pieprz.
Do podania:
50 g fety pokrojonej na małą kostkę;
4 jajka ugotowane na twardo.
Zupa szpinakowa: przepis na zupę lekką i zdrową: przygotowanie
Obraną cebulę siekamy na drobną kostkę.
Z porów odcinamy zielone liście, dokładnie myjemy ich białe części, kroimy na cienkie plasterki.
Obrane marchewki i pietruszkę kroimy na plasterki, seler - na małe kawałki.
W szerokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę, marchewkę, selera i pietruszkę. Lekko solimy, smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając przez 2 minuty.
Dodajemy pory, mieszamy, smażymy przez minutę. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 10 minut dotąd, aż warzywa zmiękną.
Zestawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem.
Słodką śmietankę i kwaśną śmietanę łączymy ze sobą. Wlewamy do nich kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, nie przestając mieszać, wlewamy całość do garnka i ponownie mieszamy.
Liście szpinaku niezbyt drobno siekamy.
Na dużej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, dodajemy szpinak, lekko solimy, smażymy chwilę cały czas mieszając, aż liście zwiędną i zmienią kolor. Szpinak dodajemy do zupy.
Gotową zupę podajemy z fetą i jajkami ugotowanymi na twardo.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina