Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Robicie czasem obiady na dwa dni? Na pewno zauważyliście, że potrawy z piersi z kurczaka często stają się suche jak wiór po odgrzaniu. Mamy dziś dla was kilka porad, żeby tak się nie działo. Podpowiadamy prosty trik do zastosowania w mikrofalówce oraz kilka wskazówek dla tych, którzy odgrzewają mięso na kuchence lub w piekarniku.
Wiele osób w dzisiejszych czasach korzysta z kuchenki mikrofalowej. To najszybszy sposób na odgrzanie posiłku. Żeby pierś z kurczaka nie wyschła, wystarczy pokroić ją na mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu bezpiecznym do stosowania w mikrofali. Następnie mięso trzeba podlać niedużą ilością bulionu drobiowego lub wody i przykryć pokrywką. Podgrzewamy je w odstępach, co jedną minutę. Odgrzane w ten sposób nie straci wilgotności.
Można także zastosować trik polecamy przez amerykańską szefową kuchni, Nicole Rufus. Kilka warstw papierowego ręcznika należy złożyć i zwilżyć wodą. Następnie trzeba ułożyć go na kawałku piersi z kurczaka i odgrzać go. Dzięki temu para wodna nie wyparuje, ale wróci do mięsa.
Innym popularnym sposobem jest odgrzanie mięsa na patelni lub w garnku. Najpierw najlepiej wyjąć pierś z kurczaka z lodówki i pozwolić jej ogrzać się do temperatury pokojowej. Następnie na patelnię lub do garnka wlewamy bulion drobiowy lub wodę, wkładamy mięso i podgrzewamy na średnim ogniu pod przykrywką. Jeśli mierzycie temperaturę termometrem, to w środku mięsa powinna wynosić ona około 70 st. C. W ten sposób można odgrzewać pierś bez skóry oraz ze skórą, ale niestety nie będzie ona chrupiąca.
Za sposób odgrzewania, dzięki któremu mięso zachowuje najwięcej smaku, uchodzi podpiekanie w piekarniku. Należy go rozgrzać do 180 stopni, a jeszcze wcześniej wyjąć pierś z kurczaka z lodówki, by doszło do temperatury pokojowej. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę lub bulion drobiowy, ale tylko tyle, by pokryć dno. Wkładamy kawałki mięsa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 10 minut. Jeśli mamy do podgrzania kawałek piersi z kurczaka ze skórką, to po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy mięso jeszcze przez 5-10 minut. Skórka ponownie stanie się chrupiąca.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.