Okap lepi się od tłuszczu? Jego czyszczenie nie musi być zmorą. Pomoże np. oliwka dla niemowląt

Jak skutecznie wyczyścić okap kuchenny? Sposobów jest kilka i nie trzeba od razu sięgać po silne detergenty. Podpowiadamy, jak to zrobić używając m.in. oliwki dla niemowląt.

Więcej porad do zastosowania w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej

Podczas wiosennych porządków w kuchni nie należy zapomnieć o okapie. To jedno z tych urządzeń, które brudzi się najbardziej. Ląduje na nim nie tylko brud i kurz, ale przede wszystkim mnóstwo tłuszczu. Jak najłatwiej wyczyścić okap kuchenny i jego filtr?

Czyszczenie okapu kuchennego - jak to zrobić?

Przede wszystkim należy dobrze wyczyścić zewnętrzną część okapu. Najlepiej zrobić to, używając wody z płynem do mycia naczyń. Doskonale odtłuści on powierzchnię i zmyje plamy tłuszczu. Do wycierania wystarczy gruba warstwa ręcznika papierowego lub ściereczka. Na koniec najlepiej przetrzeć okap odrobiną octu.

Ciekawym sposobem na usunięcie plam tłuszczu, jeśli macie okap ze stali nierdzewnej, jest użycie oliwki dla niemowląt. Dobrze wyczyści nasz sprzęt i ładnie go zakonserwuje. Można nakładać ją gąbką, a resztki zetrzeć papierowym ręcznikiem. W krytycznej sytuacji, gdy tłuszcz i zabrudzenia nie chcą się domyć, można skorzystać z rozpuszczalnika.

Nieco trudniejsze może być czyszczenie dolnej części okapu, wokół miejsca, gdzie jest nawiew. Może to wymagać szorowania szczotką, gdyż zwykle zbiera się tam dużo tłuszczu i popiołu. Do czyszczenia można użyć pasty z wody i sody oczyszczonej, a w krytycznych przypadkach zastosować detergent.

Jak wyczyścić filtr w okapie?

Oprócz czyszczenia zewnętrznej części okapu należy pamiętać także o filtrze. Będziecie potrzebować:

  • gorącej wody,
  • płynu do naczyń,
  • sody oczyszczonej,
  • szczotki do szorowania,
  • ręcznika papierowego.
Zobacz wideo Steki z łososia z grilla z masłem ziołowym

Filtry należy wysunąć z okapu. Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy sporą porcję płynu do naczyń i 1/4 szklanki sody, mieszamy szczotką. Następnie umieszczamy brudny filtr w wodzie i zostawiamy na 10 minut, by namokły. Po tym czasie trzeba je dokładnie wyszorować. Gdy będą czyste, wylewamy brudną wodę i wlewamy do miski czystą. W niej płuczemy filtry. Na koniec osuszamy je ręcznikiem i odstawiamy do całkowitego wyschnięcia. Wtedy umieszczamy je z powrotem na swoim miejscu.

Najlepiej czyścić filtr raz w miesiącu. Jeśli nie jest bardzo zabrudzony, lepiej go wymienić.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.