Solianka - przepisy na tradycyjną zupę kuchni ukraińskiej. Nie obejdzie się bez patelni

Solianka to zupa, która charakteryzuje się słono-kwaśnym smakiem. Można wykonać ją na wiele sposobów. Wszystko będzie uzależnione od tego, jakiego wywaru użyjemy. Może być on zrobiony na bazie ryby, mięsa lub grzybów.

Zupa solianka - popularne danie na Wschodzie

Zupa solianka wyróżnia się bardzo wyrazistym smakiem. Niezależnie od tego, jakiego wywaru użyjemy, powinna być ona słono - kwaśna. W klasycznych przepisach podaje się ją z odrobiną śmietany oraz cytryny. Na końcu posypuje się ją natką pietruszki. Można przyrządzić ją na bazie warzywnego bulionu, z dodatkiem ryby, grzybów lub mięsna. Jest niezwykle pożywna, dlatego z pełnym powodzeniem możemy przygotować ją jako samodzielne danie obiadowe.

Przepis na soliankę - wersja tradycyjna

Przepis na soliankę może opiewać o różne składniki. W tej części zdecydowaliśmy się zaprezentować wersję klasyczną. Zupa będzie składała się z kilku rodzajów mięsa. Ponadto zostanie doprawiona śmietaną i przyozdobiona aromatyczną, świeżą natką pietruszki. Przejdźmy zatem do przepisu:

Składniki, które będą nam potrzebne to:

  • 300 gramów wołowiny
  • 300 gramów łopatki wieprzowej
  • około 100 gramów kiełbasy dobrej jakościowo
  • około 100 gramów wędzonki
  • 3 marchewki
  • 1-2 cebule 
  • 1 czosnek małej wielkości
  • około 5 pieczarek
  • 1 pietruszka
  • około 1/2 selera
  • zielona część pora
  • 3 łyżki masła
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • około 250 ml zalewy z ogórków kiszonych
  • 1 małej wielkości koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek dobrej śmietany
  • około 2,5 litrów wody

Wykonanie:

  1. Mięsa umyć i włożyć do garnka. Kiełbasą i wędzonką zajmiemy się w kolejnych etapach. Zalać wodą. Włoszczyznę umyć, obrać i wrzucić do garnka. Dołożyć przyprawy. Wszystko gotować przez około 3 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie - wyciągnąć, oddzielić od kości i pokroić.
  2. Cebulę podsmażyć z czosnkiem na patelni. Dodać koncentrat. Dalej dolać odrobinę wywaru mięsnego. Kiełbasę i wędzonkę pokroić i podsmażyć na patelni. Następnie przełożyć ją do zupy.
  3. Pieczarki przepłukać, pokroić i podsmażyć na patelni. Dołożyć do garnka.
  4. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie podsmażamy je na patelni. Dodajemy do garnka.
  5. Dolewamy sok z ogórków. Przyprawiamy.
  6. Cytrynę kroimy na plastry, wcześniej pamiętajmy, aby ją wyparzyć. Dokładamy do zupy. Na końcu dokładamy śmietanę.
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Solianka - przepis w kilku krokach. Jak zrobić pyszną solankę? 

Zupa solanka z lubczykiem to wersja dla ludzi ceniących to aromatyczne zioło. Oto i przepis na pyszną soliankę:

Składniki:

  • około 2,5 litrów wody
  • około pół kilograma wołowego mięsa z kością
  • około 400-500 gramów ogórków kiszonych w zalewie
  • 300 gramów mięsa wieprzowego
  • 300 gramów wędzonej kiełbasy dobrej jakości
  • 200 gramów wędzonej szynki
  • około 200 gramów wędzonego boczku
  • około 150 gramów zielonych oliwek - ważne, aby były bez pestek
  • około 4-5 ziemniaków
  • włoszczyzna
  • 6 gałązek lubczyku
  • około 4 łyżek koncentratu
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek śmietany

Wykonanie:

  1. Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Dalej gotujemy. Wkładamy umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę. Doprawiamy przyprawami i lubczykiem. Gotujemy około 2-3 godzin, aż mięso będzie odchodzić od kości.
  2. Następnie mięso oddzielamy od kości. Do bulionu dokładamy obrane ziemniaki. Kroimy je w kostkę.
  3. Boczek kroimy także w kostkę i dokładamy do zupy.
  4. Wszystko gotujemy na małym ogniu. Kiełbasę kroimy w plasterki, a szynkę w paseczki. Podsmażamy na patelni. Następnie dokładamy do zupy. Cebule i ogórki kroimy w kostkę. Oliwki oraz ząbki czosnku siekamy na drobno. Cebulę należy zeszklić na patelni.
  5. Pozostałe składniki dodajemy do garnka. Przyprawiamy do smaku. Przez chwilę gotujemy i podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz śmietaną.

Zobacz też: Zupa rybna - przepis na pyszne danie. Warto pamiętać o jednym dodatku, który nada całości charakteru

Więcej o:
Copyright © Agora SA