Zupa solianka - popularne danie na Wschodzie
Zupa solianka wyróżnia się bardzo wyrazistym smakiem. Niezależnie od tego, jakiego wywaru użyjemy, powinna być ona słono - kwaśna. W klasycznych przepisach podaje się ją z odrobiną śmietany oraz cytryny. Na końcu posypuje się ją natką pietruszki. Można przyrządzić ją na bazie warzywnego bulionu, z dodatkiem ryby, grzybów lub mięsna. Jest niezwykle pożywna, dlatego z pełnym powodzeniem możemy przygotować ją jako samodzielne danie obiadowe.
Przepis na soliankę - wersja tradycyjna
Przepis na soliankę może opiewać o różne składniki. W tej części zdecydowaliśmy się zaprezentować wersję klasyczną. Zupa będzie składała się z kilku rodzajów mięsa. Ponadto zostanie doprawiona śmietaną i przyozdobiona aromatyczną, świeżą natką pietruszki. Przejdźmy zatem do przepisu:
Składniki, które będą nam potrzebne to:
- 300 gramów wołowiny
- 300 gramów łopatki wieprzowej
- około 100 gramów kiełbasy dobrej jakościowo
- około 100 gramów wędzonki
- 3 marchewki
- 1-2 cebule
- 1 czosnek małej wielkości
- około 5 pieczarek
- 1 pietruszka
- około 1/2 selera
- zielona część pora
- 3 łyżki masła
- 4-5 ogórków kiszonych
- około 250 ml zalewy z ogórków kiszonych
- 1 małej wielkości koncentrat pomidorowy
- przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy
- cytryna
- natka pietruszki
- kilka łyżek dobrej śmietany
- około 2,5 litrów wody
Wykonanie:
- Mięsa umyć i włożyć do garnka. Kiełbasą i wędzonką zajmiemy się w kolejnych etapach. Zalać wodą. Włoszczyznę umyć, obrać i wrzucić do garnka. Dołożyć przyprawy. Wszystko gotować przez około 3 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie - wyciągnąć, oddzielić od kości i pokroić.
- Cebulę podsmażyć z czosnkiem na patelni. Dodać koncentrat. Dalej dolać odrobinę wywaru mięsnego. Kiełbasę i wędzonkę pokroić i podsmażyć na patelni. Następnie przełożyć ją do zupy.
- Pieczarki przepłukać, pokroić i podsmażyć na patelni. Dołożyć do garnka.
- Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie podsmażamy je na patelni. Dodajemy do garnka.
- Dolewamy sok z ogórków. Przyprawiamy.
- Cytrynę kroimy na plastry, wcześniej pamiętajmy, aby ją wyparzyć. Dokładamy do zupy. Na końcu dokładamy śmietanę.
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Solianka - przepis w kilku krokach. Jak zrobić pyszną solankę?
Zupa solanka z lubczykiem to wersja dla ludzi ceniących to aromatyczne zioło. Oto i przepis na pyszną soliankę:
Składniki:
- około 2,5 litrów wody
- około pół kilograma wołowego mięsa z kością
- około 400-500 gramów ogórków kiszonych w zalewie
- 300 gramów mięsa wieprzowego
- 300 gramów wędzonej kiełbasy dobrej jakości
- 200 gramów wędzonej szynki
- około 200 gramów wędzonego boczku
- około 150 gramów zielonych oliwek - ważne, aby były bez pestek
- około 4-5 ziemniaków
- włoszczyzna
- 6 gałązek lubczyku
- około 4 łyżek koncentratu
- 2-3 łyżki masła
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie
- natka pietruszki
- kilka łyżek śmietany
Wykonanie:
- Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Dalej gotujemy. Wkładamy umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę. Doprawiamy przyprawami i lubczykiem. Gotujemy około 2-3 godzin, aż mięso będzie odchodzić od kości.
- Następnie mięso oddzielamy od kości. Do bulionu dokładamy obrane ziemniaki. Kroimy je w kostkę.
- Boczek kroimy także w kostkę i dokładamy do zupy.
- Wszystko gotujemy na małym ogniu. Kiełbasę kroimy w plasterki, a szynkę w paseczki. Podsmażamy na patelni. Następnie dokładamy do zupy. Cebule i ogórki kroimy w kostkę. Oliwki oraz ząbki czosnku siekamy na drobno. Cebulę należy zeszklić na patelni.
- Pozostałe składniki dodajemy do garnka. Przyprawiamy do smaku. Przez chwilę gotujemy i podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz śmietaną.
Zobacz też: Zupa rybna - przepis na pyszne danie. Warto pamiętać o jednym dodatku, który nada całości charakteru