Deruny - placki ziemniaczane po ukraińsku
Deruny to inaczej ukraińskie placki ziemniaczane. Czym różnią się one od tych wykonywanych w Polsce? Głównie metodą podania, tradycyjne deruny zapieka się w glinianych naczyniach ze śmietaną oraz faktem, że w ukraińskiej wersji ziemniaki są ścierane na drobnych oczkach tarki. Poniżej przedstawimy Wam kilka propozycji ich wykonania. Zatem zaczynajmy!
Przepis na deruny:
Składniki to:
- 3 kilogramy ziemniaków
- 3-4 jajka w zależności od wielkości
- około 300 gramów mąki
- przyprawy: sól, pieprz, cukier - do smaku
- około 1 litr swojskiej śmietany
Wykonanie:
- W pierwszym etapie obieramy ziemniaki, myjemy je i ścieramy na tarce.
- Dalej w oddzielnej misce wbijamy jajka. Przesiewamy i dodajemy mąkę. Doprawiamy przyprawami.
- Całość musimy dokładnie wymieszać.
- Przechodzimy do smażenia placków.
- Następnie rozpuszczamy masło w garnku. Zalewamy śmietaną.
- Dodajemy sól, cukier. Wszystko podgrzewamy.
- Bierzemy naczynie żaroodporne. Nalewamy do niego odrobinę śmietany. Układamy placki i znowu polewamy śmietaną.
- Całość zapiekamy w piekarniku.
Przepis na deruny - tradycyjna receptura
Przepis na deruny w klasycznym wydaniu nie jest skomplikowany. Przygotowanie ukraińskich placków ziemniaczanych zajmuje około 30-40 minut. Przepis znajduje się poniżej:
Składniki:
- około kilograma ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko sporej wielkości
- sól, pieprz - do smaku
- olej do smażenia
- szczypior - do posypania
Deruny - przepis krok po kroku:
- Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Ważna uwaga: muszą być to małe oczka.
- Następnie odcedzamy nadmiar soku. Możemy przecedzić go przez sito.
- Dokładamy przesianą mąkę i resztę składników. Doprawiamy do smaku. Mieszamy
- Przechodzimy do smażenia.
- Placki podajemy z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz wideo Placki po kapitańsku z łososiem - przepis
Deruny - przepis z twarogiem
Deruny można przygotowywać także z twarogiem. Co stanowi pyszną, alternatywną wersję ziemniaczanych placków. Oto i przepis:
Składniki:
- około pół kilograma ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 1-2 łyżki twarogu
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- przyprawy: sól, pieprz
- posiekany szczypior
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Następnie odcisnąć z nich sok.
- Cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołożyć przesianą mąkę, jajko, twaróg (wskazówka: warto wcześniej rozgnieść go widelcem). Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami.
- Przechodzimy do smażenia. Placki wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron.
- Danie podajemy ze śmietaną i szczypiorkiem.
Deruny można serwować nie tylko na obiad, ale także jako ciepłą kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Świetnie sprawdzą się również jako prowiant w trakcie podróży. Są pożywne, a do tego obłędnie pyszne!
Zobacz też: Obiad za dwa złote? To może się udać. Katarzyna Bosacka ma pomysł na pierogi rodem ze Lwowa