Deruny - poznaj przepisy na ukraińskie placki ziemniaczane i przekonaj się, czy są lepsze od polskiej wersji

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Dowiedz się, jak je wykonać i czym różnią się od polskiej wersji. Danie mimo swojej prostoty cieszy się ogromną popularnością. Nie tylko wśród naszych wschodnich sąsiadów.

Deruny - placki ziemniaczane po ukraińsku

Deruny to inaczej ukraińskie placki ziemniaczane. Czym różnią się one od tych wykonywanych w Polsce? Głównie metodą podania, tradycyjne deruny zapieka się w glinianych naczyniach ze śmietaną oraz faktem, że w ukraińskiej wersji ziemniaki są ścierane na drobnych oczkach tarki. Poniżej przedstawimy Wam kilka propozycji ich wykonania. Zatem zaczynajmy!

Przepis na deruny:

Składniki to:

  • 3 kilogramy ziemniaków
  • 3-4 jajka w zależności od wielkości
  • około 300 gramów mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier - do smaku
  • około 1 litr swojskiej śmietany

Wykonanie:

  1. W pierwszym etapie obieramy ziemniaki, myjemy je i ścieramy na tarce.
  2. Dalej w oddzielnej misce wbijamy jajka. Przesiewamy i dodajemy mąkę. Doprawiamy przyprawami.
  3. Całość musimy dokładnie wymieszać.
  4. Przechodzimy do smażenia placków
  5. Następnie rozpuszczamy masło w garnku. Zalewamy śmietaną.
  6. Dodajemy sól, cukier. Wszystko podgrzewamy.
  7. Bierzemy naczynie żaroodporne. Nalewamy do niego odrobinę śmietany. Układamy placki i znowu polewamy śmietaną.
  8. Całość zapiekamy w piekarniku.

Przepis na deruny - tradycyjna receptura

Przepis na deruny w klasycznym wydaniu nie jest skomplikowany. Przygotowanie ukraińskich placków ziemniaczanych zajmuje około 30-40 minut. Przepis znajduje się poniżej:

Składniki:

  • około kilograma ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko sporej wielkości
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej do smażenia
  • szczypior - do posypania

Deruny - przepis krok po kroku:

  1. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Ważna uwaga: muszą być to małe oczka.
  2. Następnie odcedzamy nadmiar soku. Możemy przecedzić go przez sito.
  3. Dokładamy przesianą mąkę i resztę składników. Doprawiamy do smaku. Mieszamy
  4. Przechodzimy do smażenia.
  5. Placki podajemy z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz wideo Placki po kapitańsku z łososiem - przepis

Deruny - przepis z twarogiem

Deruny można przygotowywać także z twarogiem. Co stanowi pyszną, alternatywną wersję ziemniaczanych placków. Oto i przepis:

Składniki:

  • około pół kilograma ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki twarogu
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • przyprawy: sól, pieprz
  • posiekany szczypior
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Następnie odcisnąć z nich sok.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołożyć przesianą mąkę, jajko, twaróg (wskazówka: warto wcześniej rozgnieść go widelcem). Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami.
  3. Przechodzimy do smażenia. Placki wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron.
  4. Danie podajemy ze śmietaną i szczypiorkiem.

Deruny można serwować nie tylko na obiad, ale także jako ciepłą kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Świetnie sprawdzą się również jako prowiant w trakcie podróży. Są pożywne, a do tego obłędnie pyszne!

Zobacz też: Obiad za dwa złote? To może się udać. Katarzyna Bosacka ma pomysł na pierogi rodem ze Lwowa

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.