Klon, który właśnie kwitnie, genialnie sprawdza się w kuchni. Lasy Państwowe podały przepis. "Zaintrygowaliście"

Kulinarne zastosowanie klonu kojarzy się przede wszystkim z popularnym w USA syropem klonowym, którym polewa się np. naleśniki. Okazuje się jednak, że drzewo można wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów. Opowiedzieli o tym przedstawiciele Lasów Państwowych, którzy zdradzili również przepis na klonowy napar.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo 3 pomysły na użycie AWOKADO

Lasy Państwowe prowadzą w mediach społecznościowych oficjalne profile, na których regularnie publikują przyrodnicze ciekawostki. Prowadzący fanpage tym razem opowiedzieli internautom o sposobach na wykorzystanie w kuchni klonu, który właśnie kwitnie w Polsce. Myślicie, że można z niego zrobić tylko syrop klonowy? Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że drzewo ma dużo więcej zastosowań.

Całe życie w kłamstwie. Prawdopodobnie nigdy nie jedliśmy rzeżuchyCałe życie w kłamstwie. Prawdopodobnie wcale nie jedliśmy rzeżuchy

Jakie "smaczki" oferuje klon? Lasy Państwowe zdradzają przepis

Lasy Państwowe zwróciły uwagę internautów na jego kwiaty. Są jadalne nawet na surowo. 

Można skosztować je prosto z drzewa. Nie są gorzkie - może troszkę cierpkie, ale nieznacznie. Bardzo smaczne i delikatne

- czytamy na fanpage'u instytucji. Autor posta wyjaśnił również, w jaki sposób kwiaty klonu można wykorzystać w kuchni. Roślina idealnie nadaje się do sałatek, może być także składnikiem placków. "Herbatka równie wyśmienicie smakuje. A na letnią porę można wybrać orzeźwiającą lemoniadę - zbierając żółte kwiaty klonu, forsycji i pierwiosnków" - dowiadujemy się z wpisu.

Pod jednym ze zdjęć zamieszczony został również przepis na herbatę klonową. Receptura jest bardzo prosta, potrzebne są właściwie tylko trzy składniki:

  • 3-4 kwiatostany klonu pospolitego
  • gorąca woda
  • miód lub syrop klonowy do posłodzenia

Sposób przygotowania:

Kwiaty klonu zalać gorącą wodą, odstawić pod przykryciem na dziesięć minut. Posłodzić miodem lub syropem klonowym. "Nic prostszego! Ale za to jakie pyszne" - piszą Lasy Państwowe.

"Zaintrygowaliście mnie"

Wpis Lasów Państwowych spotkał się z zaciekawieniem komentujących. Jedna z osób napisała, że czuje się zachęcona i w najbliższym czasie poszuka klonu w okolicy. Inna przyznała, że po przeczytaniu posta postanowiła dowiedzieć się więcej o tym drzewie.

Zaintrygowaliście mnie i zaczęłam szukać więcej informacji o zastosowaniu i właściwościach klonu. Super, że wrzucacie takie "smaczki", dziękuję

 - napisała. Jedna z internautek podzieliła się również przepisem na klonową nalewkę.

Placki z jabłkamiPrzepis na placki z jabłkami. Zrób je na kefirze, a będą delikatne

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: