Panierowane jajka - chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Sprawdź, jak przygotować idealną przekąskę

Panierowane jajka - ten przepis warto wypróbować, jeśli znudziła nam się klasyczna jajecznica. Jajka w panierce są chrupiące i złociste z zewnątrz, a ich środek skrywa aksamitną konsystencję! Jak przyrządzić tę smaczną przekąskę?

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Niemal każdy uwielbia śniadania, w których głównym składnikiem są jajka. Warto jednak wypróbować nieco mniej klasyczne sposoby przyrządzania tego produktu. Wystarczy kilka prostych kroków, by powstały pyszne jajka panierowane. Zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu. 

Jajka panierowane - smaczna alternatywa dla sadzonych i jajecznicy

Trudno znaleźć bardziej uniwersalny produkt spożywczy niż jajko. Świetnie smakuje zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Tradycyjny omlet, czy jajecznicę warto zamienić na jajka panierowane. Sekretem tej potrawy jest oczywiście chrupiąca i złota panierka. Uzyskamy ją dzięki mące, bułce tartej i... dodatkowej porcji jajka! Pozostałe składniki, takie jak aromatyczne przyprawy, wzbogacą całość i nadadzą jej charakteru. Tak przygotowane jajka warto podać z sosem i świeżymi warzywami - to sprawi, że nikt się im nie oprze! 

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Przepis na chrupiące jajka panierowane. Dodaj ulubione przyprawy, aby wzbogacić ich smak

Składniki:

  • jajka (ilość zależna od preferowanej porcji),
  • mąka,
  • jajko (do panierki),
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka w proszku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo lub na miękko - w zależności od preferowanej konsystencji. 
  2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i obtaczamy po kolei w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawami. 
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, panierowane jajka delikatnie przekładamy na tłuszcz i smażymy do uzyskania złotego koloru, z każdej strony. 
  4. Tak przygotowane jajka odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  5. Podajemy z mixem sałat - panierowane jajka świetnie smakują z rukolą skropioną oliwą i sokiem z cytryny oraz dodatkiem ulubionych świeżych warzyw. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.