Panierowane jajka - chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Sprawdź, jak przygotować idealną przekąskę

Panierowane jajka - ten przepis warto wypróbować, jeśli znudziła nam się klasyczna jajecznica. Jajka w panierce są chrupiące i złociste z zewnątrz, a ich środek skrywa aksamitną konsystencję! Jak przyrządzić tę smaczną przekąskę?

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Niemal każdy uwielbia śniadania, w których głównym składnikiem są jajka. Warto jednak wypróbować nieco mniej klasyczne sposoby przyrządzania tego produktu. Wystarczy kilka prostych kroków, by powstały pyszne jajka panierowane. Zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu. 

Jajka w sosie tatarskim. Zdjęcie ilustracyjne Jajka po tatarsku - sprawdzony przepis na przyjęcia i spotkania rodzinne

Jajka panierowane - smaczna alternatywa dla sadzonych i jajecznicy

Trudno znaleźć bardziej uniwersalny produkt spożywczy niż jajko. Świetnie smakuje zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Tradycyjny omlet, czy jajecznicę warto zamienić na jajka panierowane. Sekretem tej potrawy jest oczywiście chrupiąca i złota panierka. Uzyskamy ją dzięki mące, bułce tartej i... dodatkowej porcji jajka! Pozostałe składniki, takie jak aromatyczne przyprawy, wzbogacą całość i nadadzą jej charakteru. Tak przygotowane jajka warto podać z sosem i świeżymi warzywami - to sprawi, że nikt się im nie oprze! 

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Przepis na chrupiące jajka panierowane. Dodaj ulubione przyprawy, aby wzbogacić ich smak

Składniki:

  • jajka (ilość zależna od preferowanej porcji),
  • mąka,
  • jajko (do panierki),
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka w proszku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo lub na miękko - w zależności od preferowanej konsystencji. 
  2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i obtaczamy po kolei w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawami. 
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, panierowane jajka delikatnie przekładamy na tłuszcz i smażymy do uzyskania złotego koloru, z każdej strony. 
  4. Tak przygotowane jajka odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  5. Podajemy z mixem sałat - panierowane jajka świetnie smakują z rukolą skropioną oliwą i sokiem z cytryny oraz dodatkiem ulubionych świeżych warzyw. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPM Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: