Leczo - przepis na wegańską wersję węgierskiego dania. Dodaj ten składnik, a będzie smakować wyjątkowo

Wiele osób przyrządza wegetariańskie lub wegańskie wersje znanych dań. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na bezmięsne leczo. Kiełbasę zastąpią podsmażane boczniaki, które sprawią, że danie będzie rozpływało się w ustach.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

W kuchni węgierskiej znajdziemy mnóstwo potraw z dodatkiem mięs i wędlin. Jeśli jednak nie przepadasz za mięsną wkładką, bez problemu możesz zastąpić ją innymi produktami. Warto pokusić się o przygotowanie wegańskiej wersji leczo. Przepis na ten jednogarnkowy obiad jest naprawdę banalny, bez problemu poradzą sobie z nim nawet kuchenni amatorzy.

Leczo - przepis na wegańskie danie. Boczniaki idealnie sprawdzą się jako zamiennik kiełbasy

Składniki:

  • 3 papryki czerwone,
  • 2 cukinie,
  • 2 cebule,
  • kilogram pomidorów,
  • 250 g boczniaków,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • łyżeczkę papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • szczyptę czarnego pieprzu,
  • sól,
  • olej.

Leczo - przepis na wege wersję węgierskiej potrawy. Zrobisz ją w jednym garnku

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Jeśli będą za duże, możesz przekroić je jeszcze na pół. Podsmażaj ją na rozgrzanym oleju w dużym garnku przez 2-3 minuty.
  2. Paprykę pokrój w grubsze paski. Zanim to zrobisz, wyjmij ze środka gniazda nasienne. Warzywo dorzuć do cebuli i smaż około 4-6 minut. Całość dopraw sproszkowaną papryką.
  3. Cukinię potnij w grubszą kostkę. Jeśli skórka jest twarda, możesz ją obrać. Pokrój również obrane pomidory. Wrzuć je do garnka. Składniki dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj 10 minut pod przykryciem. 
  4. Boczniaki pokrój wzdłuż blaszki na mniejsze kawałki. Włóż je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż przez minutę po każdej stronie. Nie mieszaj.
  5. Do grzybów dolej miksturę z sosu sojowego, cukru trzcinowego i pieprzu. Zamieszaj. Poczekaj, aż sos wyparuje i zdejmij patelnię z ognia.
  6. Boczniaki dorzuć do warzyw, gdy będą już miękkie. Leczo gotuj jeszcze przez minutę. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA