Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo
Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami
W kuchni węgierskiej znajdziemy mnóstwo potraw z dodatkiem mięs i wędlin. Jeśli jednak nie przepadasz za mięsną wkładką, bez problemu możesz zastąpić ją innymi produktami. Warto pokusić się o przygotowanie wegańskiej wersji leczo. Przepis na ten jednogarnkowy obiad jest naprawdę banalny, bez problemu poradzą sobie z nim nawet kuchenni amatorzy.
Leczo - przepis na wegańskie danie. Boczniaki idealnie sprawdzą się jako zamiennik kiełbasy
Składniki:
- 3 papryki czerwone,
- 2 cukinie,
- 2 cebule,
- kilogram pomidorów,
- 250 g boczniaków,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- łyżeczkę papryki wędzonej,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- szczyptę czarnego pieprzu,
- sól,
- olej.
Leczo - przepis na wege wersję węgierskiej potrawy. Zrobisz ją w jednym garnku
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Jeśli będą za duże, możesz przekroić je jeszcze na pół. Podsmażaj ją na rozgrzanym oleju w dużym garnku przez 2-3 minuty.
- Paprykę pokrój w grubsze paski. Zanim to zrobisz, wyjmij ze środka gniazda nasienne. Warzywo dorzuć do cebuli i smaż około 4-6 minut. Całość dopraw sproszkowaną papryką.
- Cukinię potnij w grubszą kostkę. Jeśli skórka jest twarda, możesz ją obrać. Pokrój również obrane pomidory. Wrzuć je do garnka. Składniki dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj 10 minut pod przykryciem.
- Boczniaki pokrój wzdłuż blaszki na mniejsze kawałki. Włóż je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż przez minutę po każdej stronie. Nie mieszaj.
- Do grzybów dolej miksturę z sosu sojowego, cukru trzcinowego i pieprzu. Zamieszaj. Poczekaj, aż sos wyparuje i zdejmij patelnię z ognia.
- Boczniaki dorzuć do warzyw, gdy będą już miękkie. Leczo gotuj jeszcze przez minutę.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.