Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo Gnocchi. Przepis krok po kroku w kuchni Hapsa
Tofu to uniwersalny produkt, który ma wielu fanów. Jest często wykorzystywany w kuchni wegańskiej, bo zastępuje mięso w różnego rodzaju potrawach. Czy wiecie jednak, że można z niego przygotować samodzielne danie? Tofucznica jest prosta w przygotowaniu. Jak ją zrobić, by była soczysta i rozpływała się w ustach?
Tofucznica - danie, dzięki któremu odkryjesz tofu na nowo. Potrzebujesz tylko kilku składników
Przygotuj:
- kostkę naturalnego tofu,
- 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak,
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych,
- 1/4 szklanki wody,
- kilka łyżek oleju roślinnego lub oliwy,
- posiekany szczypiorek,
- szczyptę czarnego pieprzu.
Tofucznica - tę potrawę przygotujesz w kilkanaście minut. Świetnie smakuje w towarzystwie warzyw
- Z tofu odlej wodę. Pokrusz je na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażaj chwilę na złoty kolor.
- Po kilku minutach dołóż płatki drożdżowe, sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i dolej wodę. Zmniejsz moc palnika i delikatnie podsmażaj.
- Tofu powinno podduszać się w płynie. Od czasu do czasu mieszaj i poczekaj, aż cała woda wyparuje.
- Tofucznicę podsmażaj jeszcze przez chwilę. Warto ją przemieszać, aby się nie przypaliła.
- Gotowe danie posyp pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Możesz dodać do niej także odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki.
Potrawę możesz podawać w towarzystwie zielonych szparagów, pomidorów lub ogórków. Jako dodatek świetnie sprawdzą się świeże bułeczki oraz chleb.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.