Marynata do kurczaka z grilla. Wykorzystaj ten przepis, a mięso będzie soczyste i smaczne

Majówka za pasem, więc postanowiliśmy podzielić się z wami przepisem na marynatę do kurczaka. Dzięki niej mięso z grilla będzie smakowało wybornie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Polacy uwielbiają grillować. Na ruszcie pieczemy zarówno kiełbasę, jak i mięso drobiowe czy wieprzowe. Aby mięso miało idealny smak, trzeba je wcześniej przyprawić. Jak to zrobić? Mamy sprawdzony przepis na marynatę do kurczaka z grilla.

Warzywa na grillu można grillować bezpośrednio na ruszcie, na aluminiowej tacce lub poprzez robienie z nich pakiecików z folii aluminiowej.Warzywa z grilla - jakie warto grillować i jak to robić, aby były smaczne i zdrowe?

Z czego składa się marynata do kurczaka z grilla? Nie zapomnij o tym składniku

Do przygotowania grillowej marynaty będziesz potrzebować:

  • papryka w proszku (słodka i ostra) - po łyżeczce,
  • musztarda (ostra) - 3 łyżki,
  • miód - 3 łyżki, 
  • czosnek - 3 ząbki,
  • oliwa z oliwek - ćwierć szklanki,
  • sól i pieprz do smaku.

Jeśli chcesz, możesz dodać do marynaty inne przyprawy np. zioła (tymianek, rozmaryn czy oregano), a także kurkumę i curry. Te ostatnie sprawią, że kurczak będzie miał nieco orientalny smak. 

Tofu na grilla przygotujesz w kilka minut. Zdjęcie ilustracyjneTofu na grilla - jak je przygotować? Sekretem jest specjalna marynata

Marynatę do kurczaka z grilla warto przygotować przed majówką

Jak zrobić smaczną marynatę? Z tym przepisem poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy.

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę;
  2. Wymieszaj w małej misce oliwę z oliwek z miodem i musztardą;
  3. Do masy dodaj czosnek i sproszkowane papryki. Całość wymieszaj;
  4. Na koniec dopraw pieprzem i solą do smaku. Możesz również dodać wybrane przez siebie przyprawy.
  5. W gotowej marynacie obtocz mięso z kurczaka i zostaw na pewien czas, aby lepiej nasiąkło aromatem przypraw. Najlepiej zostaw je na noc w lodówce pod przykryciem. Tak spreparowane możesz wrzucić na grilla lub upiec w piekarniku.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: