Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy
Polacy uwielbiają grillować. Na ruszcie pieczemy zarówno kiełbasę, jak i mięso drobiowe czy wieprzowe. Aby mięso miało idealny smak, trzeba je wcześniej przyprawić. Jak to zrobić? Mamy sprawdzony przepis na marynatę do kurczaka z grilla.
Z czego składa się marynata do kurczaka z grilla? Nie zapomnij o tym składniku
Do przygotowania grillowej marynaty będziesz potrzebować:
- papryka w proszku (słodka i ostra) - po łyżeczce,
- musztarda (ostra) - 3 łyżki,
- miód - 3 łyżki,
- czosnek - 3 ząbki,
- oliwa z oliwek - ćwierć szklanki,
- sól i pieprz do smaku.
Jeśli chcesz, możesz dodać do marynaty inne przyprawy np. zioła (tymianek, rozmaryn czy oregano), a także kurkumę i curry. Te ostatnie sprawią, że kurczak będzie miał nieco orientalny smak.
Marynatę do kurczaka z grilla warto przygotować przed majówką
Jak zrobić smaczną marynatę? Z tym przepisem poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę;
- Wymieszaj w małej misce oliwę z oliwek z miodem i musztardą;
- Do masy dodaj czosnek i sproszkowane papryki. Całość wymieszaj;
- Na koniec dopraw pieprzem i solą do smaku. Możesz również dodać wybrane przez siebie przyprawy.
- W gotowej marynacie obtocz mięso z kurczaka i zostaw na pewien czas, aby lepiej nasiąkło aromatem przypraw. Najlepiej zostaw je na noc w lodówce pod przykryciem. Tak spreparowane możesz wrzucić na grilla lub upiec w piekarniku.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.