Marynata na ostatnią chwilę - przepis dla wszystkich zapominalskich. Dzięki niemu mięso będzie idealne

Wcześniejsze przygotowanie i zamarynowanie mięsa jest gwarancją dobrego smaku. Jednak czasami nie ma na to zbyt wiele czasu. Dla wszystkich zapominalskich mamy wyjątkowy przepis na marynatę na ostatnią chwilę, dzięki której mięso nawet w krótkim czasie będzie aromatyczne, kruche i pyszne!

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Aromatyczne przyprawy potrafią całkowicie zmienić smak dania, warto jednak pamiętać o odpowiednim dobraniu składników oraz maksymalnym czasie marynowania mięsa bądź innych produktów. 

Ekspresowa marynata dla zapominalskich - jak ją przygotować?

Marynaty do mięs często są kluczem końcowego efektu. Odpowiednie przyprawy nadają mięsu charakter, sprawiają, że jest kruche, delikatne oraz decydują o jego kuszącym aromacie. Co zrobić, gdy zaskoczy nas niespodziewany majówkowy grill? Bez obaw, mamy na to sposób! Wykorzystaj nasze patenty i pamiętaj, że poszczególne gatunki mięs wymagają konkretnych przypraw, które podbijają ich smak. 

Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Marynata na ostatnią chwilę do karkówki

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, warto więc zapamiętać nasz łatwy i ekspresowy przepis na marynatę do krakówki. Połączenie tych składników jest niezawodne!

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy miodowej lub Dijon,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżeczka przyprawy do mięs,
  • łyżka świeżej, posiekanej kolendry,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki łączymy w miseczce i dokładnie mieszamy. 
  2. Mięso umieszczamy w szczelnym pojemniku lub woreczku do przechowywania żywności. 
  3. Karkówkę dokładnie smarujemy marynatą, tak by przyprawy pokryły całą powierzchnię mięsa. 
  4. Szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 

Jogurtowa marynata do mięsa - ekspresowy przepis

Składniki:

  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, 
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Do marynaty wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Po 2-3 godzinach całość będzie gotowa na grilla.
  2. Do takiej marynaty idealnie sprawdzi się mięso drobiowe np. filet z piersi, udka lub skrzydełka. 



Marynata do mięsa dla zapominalskich 

Składniki:

  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki przyprawy do mięs,
  • pół czerwonej cebuli,
  • łyżka drobno posiekanej pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek kroimy, przekładamy do miski. Następnie dodajemy pozostałe produkty i dokładnie je ze sobą łączymy. 
  2. Mięso umieszczamy w szczelnym pojemniku lub woreczku do przechowywania żywności i dokładnie smarujemy marynatą, tak by przyprawy pokryły jego całą powierzchnię.
  3. Szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Aromatyczna i szybka marynata do warzyw 

Grillowane warzywa to prawdziwy rarytas. Aby nadać im niepowtarzalnego smaku, warto wrzucić je wcześniej do marynaty. Podpowiadamy które przyprawy nadadzą smaku i podkreślą smak warzyw.

Składniki:

  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • świeża bazylia, tymianek i rozmaryn,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie zioła drobno siekamy i przekładamy do miski. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Całość zalewamy oliwą, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
  2. Tak przygotowana marynata świetnie pasuje do warzyw na grilla np. cukinii, bakłażanu, pieczarek czy kukurydzy. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: