Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Aromatyczne przyprawy potrafią całkowicie zmienić smak dania, warto jednak pamiętać o odpowiednim dobraniu składników oraz maksymalnym czasie marynowania mięsa bądź innych produktów.
Ekspresowa marynata dla zapominalskich - jak ją przygotować?
Marynaty do mięs często są kluczem końcowego efektu. Odpowiednie przyprawy nadają mięsu charakter, sprawiają, że jest kruche, delikatne oraz decydują o jego kuszącym aromacie. Co zrobić, gdy zaskoczy nas niespodziewany majówkowy grill? Bez obaw, mamy na to sposób! Wykorzystaj nasze patenty i pamiętaj, że poszczególne gatunki mięs wymagają konkretnych przypraw, które podbijają ich smak.
Zobacz wideo
Karkówka w marynacie miodowo-barbecue
Marynata na ostatnią chwilę do karkówki
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, warto więc zapamiętać nasz łatwy i ekspresowy przepis na marynatę do krakówki. Połączenie tych składników jest niezawodne!
Składniki:
- 3 łyżki musztardy miodowej lub Dijon,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki miodu,
- łyżeczka przyprawy do mięs,
- łyżka świeżej, posiekanej kolendry,
- dwa ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki łączymy w miseczce i dokładnie mieszamy.
- Mięso umieszczamy w szczelnym pojemniku lub woreczku do przechowywania żywności.
- Karkówkę dokładnie smarujemy marynatą, tak by przyprawy pokryły całą powierzchnię mięsa.
- Szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Jogurtowa marynata do mięsa - ekspresowy przepis
Składniki:
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- łyżeczka curry,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Do marynaty wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Po 2-3 godzinach całość będzie gotowa na grilla.
- Do takiej marynaty idealnie sprawdzi się mięso drobiowe np. filet z piersi, udka lub skrzydełka.
Marynata do mięsa dla zapominalskich
Składniki:
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- płaska łyżeczka papryki słodkiej,
- pół łyżeczki przyprawy do mięs,
- pół czerwonej cebuli,
- łyżka drobno posiekanej pietruszki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek kroimy, przekładamy do miski. Następnie dodajemy pozostałe produkty i dokładnie je ze sobą łączymy.
- Mięso umieszczamy w szczelnym pojemniku lub woreczku do przechowywania żywności i dokładnie smarujemy marynatą, tak by przyprawy pokryły jego całą powierzchnię.
- Szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Aromatyczna i szybka marynata do warzyw
Grillowane warzywa to prawdziwy rarytas. Aby nadać im niepowtarzalnego smaku, warto wrzucić je wcześniej do marynaty. Podpowiadamy które przyprawy nadadzą smaku i podkreślą smak warzyw.
Składniki:
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- świeża bazylia, tymianek i rozmaryn,
- 5 ząbków czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie zioła drobno siekamy i przekładamy do miski. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Całość zalewamy oliwą, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowana marynata świetnie pasuje do warzyw na grilla np. cukinii, bakłażanu, pieczarek czy kukurydzy.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.