Bananowiec - przepis na ciasto, które zachwyca kremową konsystencją. Biszkoptowy spód dodaje lekkości

Bananowiec, czyli delikatne ciasto z dodatkiem bananów, zachwyca puszystą biszkoptową konsystencją oraz wybornym smakiem. Ten wypiek możesz przygotowywać niezależnie od pory roku. Nadaje się bowiem i na letni deser i jako dodatek do gorącej kawy zimową porą.

Bananowiec to lekkie, kremowe ciasto na biszkoptowym spodzie. Warto przygotować go szczególnie wtedy, gdy mamy w domu mocno dojrzałe banany. 

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zobacz wideo Banoffe pie - ciasto z bananem i toffi

Bananowiec, czyli ciasto na każdą porę i okazję: potrzebne składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek;
  • 5 łyżek mąki;
  • 5 płaskich łyżek cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka przegotowanej zimnej wody.

Masa:

  • 1 kostka masła;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 żółtko;
  • 3 galaretki cytrynowe;
  • 5 bananów.

Bananowiec, czyli ciasto na każdą porę i okazję: sposób przygotowania

Jak zrobić biszkopt?

  1. Ubij białka na sztywną pianę, a podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier.
  2. Do żółtek dodaj łyżeczkę zimnej wody. Wymieszaj. Żółtka dodawaj stopniowo do białek (najlepiej po jednym) i ubijaj.
  3. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypuj ją do ubijanych jajek. Całość dokładnie wymieszaj na gładką masę.
  4. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 25 min w 180 stopniach.

Jak wyrobić masę?

  1. Masło utrzyj cukrem pudrem i żółtkiem (wcześniej całe jajko musisz sparzyć wrzątkiem).
  2. Dwie galaretki rozpuść w połowie ilości wody. Tężejące, dodawaj stopniowo do masy i ucieraj.
  3. Cztery banany zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy, dokładnie ucierając. Tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopt.
  4. Następnie rozpuść trzecią galaretkę. Kiedy zacznie ona tężeć, na masę ułóż pokrojone w plasterki banany, a całość zalej tężejącą galaretką.
  5. Zamiast galaretki na bananową masę możesz wyłożyć także ubitą śmietanę a na niej ułożyć plasterki banana. W tej wersji ciasto warto polać sosem czekoladowym lub posypać startą czekoladą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA