-
Haps
-
Jak przygotować
- Bananowiec - przepis na ciasto, które zachwyca kremową konsystencją. Biszkoptowy spód dodaje lekkości
Bananowiec - przepis na ciasto, które zachwyca kremową konsystencją. Biszkoptowy spód dodaje lekkości
Bananowiec, czyli delikatne ciasto z dodatkiem bananów, zachwyca puszystą biszkoptową konsystencją oraz wybornym smakiem. Ten wypiek możesz przygotowywać niezależnie od pory roku. Nadaje się bowiem i na letni deser i jako dodatek do gorącej kawy zimową porą.
Bananowiec to lekkie, kremowe ciasto na biszkoptowym spodzie. Warto przygotować go szczególnie wtedy, gdy mamy w domu mocno dojrzałe banany.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Zobacz wideo Banoffe pie - ciasto z bananem i toffi
Bananowiec, czyli ciasto na każdą porę i okazję: potrzebne składniki
Biszkopt:
- 5 jajek;
- 5 łyżek mąki;
- 5 płaskich łyżek cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka przegotowanej zimnej wody.
Masa:
- 1 kostka masła;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- 1 żółtko;
- 3 galaretki cytrynowe;
- 5 bananów.
Bananowiec, czyli ciasto na każdą porę i okazję: sposób przygotowania
Jak zrobić biszkopt?
- Ubij białka na sztywną pianę, a podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier.
- Do żółtek dodaj łyżeczkę zimnej wody. Wymieszaj. Żółtka dodawaj stopniowo do białek (najlepiej po jednym) i ubijaj.
- Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypuj ją do ubijanych jajek. Całość dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 25 min w 180 stopniach.
Jak wyrobić masę?
- Masło utrzyj cukrem pudrem i żółtkiem (wcześniej całe jajko musisz sparzyć wrzątkiem).
- Dwie galaretki rozpuść w połowie ilości wody. Tężejące, dodawaj stopniowo do masy i ucieraj.
- Cztery banany zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy, dokładnie ucierając. Tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopt.
- Następnie rozpuść trzecią galaretkę. Kiedy zacznie ona tężeć, na masę ułóż pokrojone w plasterki banany, a całość zalej tężejącą galaretką.
- Zamiast galaretki na bananową masę możesz wyłożyć także ubitą śmietanę a na niej ułożyć plasterki banana. W tej wersji ciasto warto polać sosem czekoladowym lub posypać startą czekoladą.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.