Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Jak zrobić wegańskie ptasie mleczko?
Chyba nie ma osoby, która nie lubi ptasiego mleczka. Lekka pianka i mleczna czekolada to połączenie idealne. Aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem, wcale nie musicie lecieć do sklepu - mamy przepis na ptasie mleczko, które przygotujecie we własnej kuchni.
Domowe ptasie mleczko - przepis, który przygotujesz z tych składników
Domowe ptasie mleczko przygotujesz z białek jaj. Koniecznie dodaj do nich aromat waniliowy, a deser będzie wybornie pachniał.
- białka jaj - 6 sztuk,
- cukier (drobny) - 3/4 szklanki,
- żelatyna - 2 łyżki,
- wrzątek (do rozrobienia żelatyny),
- aromat waniliowy lub śmietankowy - kilka kropli,
- sól do ubicia piany - szczypta.
Polewa czekoladowa:
- masło (lub olej) - łyżeczka,
- śmietana słodka - 100 g,
- kakao (lub czekolada) - 100 g.
Opcjonalnie: ciastka, (np. herbatniki) na spód
Przygotowanie ptasiego mleczka z naszego przepisu nie wymaga pieczenia
Przygotowanie:
- Przygotuj formę - wyłóż ją papierem i jeśli chcesz połóż na dnie warstwę ciastek.
- Żelatynę rozrób z wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia.
- Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę.
- Do piany dodawaj cukier. Rób to powoli, po łyżeczce, cały czas miksując.
- Połącz pianę z płynną, przestudzoną żelatyna i zmiksuj;
- Gotową masę wyłóż do przygotowanej formy. Całość włóż do lodówki, na minimum 3 godziny. Dzięki temu masa stężeje.
- Przygotuj polewę z masła, śmietany i kakao (czekolady) - rozpuść i wymieszaj wszystko w rondelku;
- Gotową polewą oblej piankę i całość ponownie wstaw do lodówki, aby stężało.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.