Domowe ptasie mleczko - przepis na uwielbiany deser, który możesz przygotować we własnej kuchni

Domowe ptasie mleczko - przepis na ten smaczny deser jest naprawdę prosty. Z przygotowaniem kultowego smakołyku nie powinny mieć problemu nawet te osoby, które do tej pory rzadko zaglądały do kuchni. Jak zrobić własną wersję ptasiego mleczka?

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak zrobić wegańskie ptasie mleczko?

Chyba nie ma osoby, która nie lubi ptasiego mleczka. Lekka pianka i mleczna czekolada to połączenie idealne. Aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem, wcale nie musicie lecieć do sklepu - mamy przepis na ptasie mleczko, które przygotujecie we własnej kuchni.

haps Domowe ptasie mleczko - pianki dziecinnie proste

Domowe ptasie mleczko - przepis, który przygotujesz z tych składników

Domowe ptasie mleczko przygotujesz z białek jaj. Koniecznie dodaj do nich aromat waniliowy, a deser będzie wybornie pachniał. 

  • białka jaj - 6 sztuk,
  • cukier (drobny) -  3/4 szklanki,
  • żelatyna - 2 łyżki,
  • wrzątek (do rozrobienia żelatyny),
  • aromat waniliowy lub śmietankowy - kilka kropli,
  • sól do ubicia piany - szczypta.

Polewa czekoladowa:

  • masło (lub olej) - łyżeczka,
  • śmietana słodka - 100 g,
  • kakao (lub czekolada) - 100 g.

Opcjonalnie: ciastka, (np. herbatniki) na spód

Ciasto ptasie mleczko na kruchym spodzie Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia - przepis na deser idealny.

Przygotowanie ptasiego mleczka z naszego przepisu nie wymaga pieczenia

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę - wyłóż ją papierem i jeśli chcesz połóż na dnie warstwę ciastek.
  2. Żelatynę rozrób z wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia.
  3. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę.
  4. Do piany dodawaj cukier. Rób to powoli, po łyżeczce, cały czas miksując. 
  5. Połącz pianę z płynną, przestudzoną żelatyna i zmiksuj;
  6. Gotową masę wyłóż do przygotowanej formy. Całość włóż do lodówki, na minimum 3 godziny. Dzięki temu masa stężeje.
  7. Przygotuj polewę z masła, śmietany i kakao (czekolady) - rozpuść i wymieszaj wszystko w rondelku;
  8. Gotową polewą oblej piankę i całość ponownie wstaw do lodówki, aby stężało.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPM Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: