Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo Haps fiskars
Makaron z serem to danie, które często można spotkać w amerykańskim menu. Istnieje wiele wersji tej potrawy. Różnią się one dodatkami i konsystencją. Po raz pierwszy usłyszano o niej w XIX wieku. Jej wynalezienie przypisuje się prezydentowi USA, Thomasowi Jeffersonowi. Jest to jednak mały mit, który dodaje daniu popularności. Jak zrobić mac and cheese? Ten przepis na pewno wam w tym pomoże. Zapraszamy na kulinarną podróż do Ameryki Północnej.
Mac and cheese - przepis prosto z Ameryki. Potrzebujesz tylko kilku składników
Przygotuj poniższe produkty:
- 300 g makaronu "kolanka",
- 2 płaskie łyżki masła,
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej (lub bezglutenowej),
- 150 g sera chedar,
- szczyptę pieprzu.
Mac and cheese - przepis na makaron z sosem serowym. Zrobisz go bardzo szybko
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ściągnięciu z palnika, od razu go odcedź.
- Na niewielkim ogniu rozpuść masło, a następnie dodaj do niego mąkę. Przez chwilę ją podsmażaj.
- Do mieszaniny powoli dolewaj zimne mleko. Mieszaj całość trzepaczką, by powstały sos był gładki.
- Starty na grubych oczkach ser dodaj do mikstury. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę mleka.
- Serowy dip wymieszaj z makaronem. Całość posyp świeżym szczypiorkiem. I gotowe!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.