Mac and cheese. Przepis na makaron z sosem serowym. Amerykanie się nim zajadają

Mac and cheese to prawdziwy klasyk kuchni amerykańskiej. Przepis na tę potrawę jest bardzo intuicyjny i wymaga użycia niewielu składników. Makaron z sosem serowym przygotujesz w przysłowiową chwilę.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Haps fiskars

Makaron z serem to danie, które często można spotkać w amerykańskim menu. Istnieje wiele wersji tej potrawy. Różnią się one dodatkami i konsystencją. Po raz pierwszy usłyszano o niej w XIX wieku. Jej wynalezienie przypisuje się prezydentowi USA, Thomasowi Jeffersonowi. Jest to jednak mały mit, który dodaje daniu popularności. Jak zrobić mac and cheese? Ten przepis na pewno wam w tym pomoże. Zapraszamy na kulinarną podróż do Ameryki Północnej. 

Mac and cheese - przepis prosto z Ameryki. Potrzebujesz tylko kilku składników

Przygotuj poniższe produkty:

  • 300 g makaronu "kolanka",
  • 2 płaskie łyżki masła,
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej (lub bezglutenowej),
  • 150 g sera chedar,
  • szczyptę pieprzu.

Mac and cheese - przepis na makaron z sosem serowym. Zrobisz go bardzo szybko

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ściągnięciu z palnika, od razu go odcedź. 
  2. Na niewielkim ogniu rozpuść masło, a następnie dodaj do niego mąkę. Przez chwilę ją podsmażaj.
  3. Do mieszaniny powoli dolewaj zimne mleko. Mieszaj całość trzepaczką, by powstały sos był gładki.
  4. Starty na grubych oczkach ser dodaj do mikstury. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę mleka.
  6. Serowy dip wymieszaj z makaronem. Całość posyp świeżym szczypiorkiem. I gotowe!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA