Sernik idealny da się zrobić. Wystarczy trzymać się czterech porad, a wyjdzie perfekcyjnie

Sernik opada, pęka lub się przypala? Takie sytuacje w kuchni skutecznie psują dobrą zabawę z pieczenia ulubionego ciasta. Istnieje jednak kilka przydatnych porad, dzięki którym sernik wychodzi idealny, puszysty i aksamitny. O czym należy pamiętać, by uniknąć sernikowej katastrofy? Wszystko wyjaśnimy poniżej.

Więcej porad przydatnych w kuchni znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sernik to niekwestionowany król wśród domowych ciast. I chociaż przepisów na sernik jest całe mnóstwo, istnieją ważne i uniwersalne zasady, których należy przestrzegać, gdy chcemy upiec sernik idealny. Dziś przedstawimy cztery niezawodne porady, dzięki którym ciasto wyjdzie perfekcyjne.

RosółRosół idealny istnieje. Pięć wskazówek, dzięki którym będzie najlepszy na świecie

Temperatura - jeśli zapomnisz wyjąć składniki z lodówki, możesz zapomnieć o idealnym serniku 

Pierwszą i bardzo ważną rzeczą, którą musimy zrobić przed przystąpieniem do pracy, jest odpowiednie ocieplenie składników. Zarówno jajka, ser, mleko albo jogurt muszą mieć temperaturę pomieszczenia. Jedynym wyjątkiem jest śmietanka, którą chcemy ubić i dodać do masy sernikowej. Także ważna jest temperatura sera - przed przygotowaniem ciasta twaróg warto wyjąć z lodówki nawet 2 godziny wcześniej i rozdrobnić za pomocą widelca. Wówczas ser szybciej nabierze odpowiedniej temperatury. Podobnie jest z jajkami - muszą mieć temperaturę pokojową.

Jajka, czyli gwarancja puszystości lub jej braku

Jajka to składnik, bez którego nie wyjdzie żaden dobry sernik. Od jajek tak naprawdę zależy, czy sernik wyjdzie puszysty jak chmurka, czy zbity. Jeśli chcesz, by sernik był puszysty, dodaj do masy serowej najpierw żółtka, a białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj pianę tak delikatnie, jak tylko się da i mieszaj szpatułką. Lepiej zrezygnuj z miksera, gdyż możesz uszkodzić strukturę białek, a twój sernik nie wyrośnie lub szybko opadnie. Jeśli jednak dodasz do masy serowej całe, rozkłócone jajka, konsystencja twojego sernika będzie bardziej zwarta i kremowa - taki sernik nie rośnie dużo podczas pieczenia i ma tendencję do lekkiego przypalania się z wierzchu. Nie zapomnij upewnić się, czy jajka są odpowiednio świeże - sprawdzisz tom wkładając je do miski z wodą. Jeśli jajka unoszą się na wodzie lub stoją pionowo "na baczność", lepiej ich nie używaj.

Jak sprawdzić świeżość jajek?Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wypróbuj te proste triki

Pieczenie - patent z wodą, który musi poznać każdy amator domowych wypieków

Pieczenie to tak naprawdę "być albo nie być" naszego sernika. To oczywiste, że sernik powinien być pieczony w niezbyt dużej formie, by ładnie się podniósł i nie pękał, ale ważniejsza jest temperatura. Optymalna temperatura pieczenia sernika nie przekracza zazwyczaj 170 stopni C. W niektórych przepisach sernik najpierw piecze się chwilę w wysokiej temperaturze, następnie zmniejsza się moc piekarnika. Jednak istnieje pewien sposób, dzięki któremu ciasto będzie idealnie wilgotne i aksamitne - chodzi o kąpiel wodną. Podczas pieczenia na dnie piekarnika umieść naczynie z wodą. Para, która się wytworzy, "otuli" ciasto, dzięki czemu nie pęknie i nie będzie przesuszone. Należy pamiętać, że sernik w kąpieli wodnej piecze się nieco dłużej - warto trzymać go w piekarniku 15 minut dłużej, niż zakłada przepis.

Studzenie - tu przyda się cierpliwość

Sernika pod żadnym pozorem nie wolno wyjmować z piekarnika tuż po upieczeniu. Jeśli zafundujemy mu taki szok termiczny, z całą pewnością pogniewa się i opadnie. Jeśli chcemy, by nasz sernik był sprężysty i nie opadał, należy studzić go w piekarniku. Najpierw przez 20 minut trzymaj go w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wówczas możesz go pokroić, chociaż zaleca się, by ostudzony sernik dodatkowo schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed krojeniem warto włożyć nóż do wrzątku - ten patent sprawi, że sernik nie będzie się kruszył i porcje ciasta nie będą poszarpane.

Idealne ciasto na pierogi musi być gładkie i elastyczneCiasto na pierogi. Będzie idealnie elastyczne, jeśli wykorzystasz dwa patenty

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Zobacz wideo
Więcej o: