Ciasto francuskie na pięć sposobów. Takie przekąski to hit i zrobisz je ekspresowo

Planujesz spotkanie ze znajomymi? A może masz ochotę na szybką, smaczną przekąskę? Najlepiej wykorzystać do tego ciasto francuskie. Mamy dla was pięć pomysłów na pyszne przegryzki, które zrobicie błyskawicznie.

Więcej pomysłów na pyszne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej.

Ciasto francuskie to produkt, który daje mnóstwo możliwości. Można je przyrządzić bardzo szybko i na wiele różnych sposobów na słono i na słodko, a smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. To sprawia, że przekąski z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na domowe imprezy. Mamy dla was pięć pomysłów na ciasto francuskie.

Ślimaczki z ciasta francuskiego a la pizza - przepis

Składniki:

  • duże opakowanie ciasta francuskiego,
  • 200 g pieczarek,
  • 5 plastrów szynki,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • kilka łyżek keczupu lub passaty pomidorowej,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • szczypta soli

Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego a la pizza?

Pieczarki i ser żółty ścieramy na tarce o największych oczkach. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blacie i smarujemy go keczupem lub passatą pomidorową. Posypujemy suszoną bazylią, oregano i solą. Następnie na sosie układamy kawałki szynki, a potem rozsypujemy pieczarki. Ciasto z dodatkami zawijamy w rulon od dłuższego boku. Kroimy roladę w plastry, które rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego "ślimaczka" posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciasto francuskie z burakiem i kozim serem - przepis

Składniki:

  • duże opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 ugotowany lub upieczony burak,
  • 150 g sera koziego (można zastąpić fetą),
  • suszony rozmaryn,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • sól i pieprz

Jak zrobić ciasto francuskie z burakiem i kozim serem?

Płat ciasta francuskiego rozkładamy i kroimy na niewielkie kwadraty. Ugotowanego lub upieczonego buraka kroimy w plastry. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i miodem. Plastry sera koziego kroimy na mniejsze kawałki (fetę lepiej pokruszyć). Na każdym kwadracie układamy plaster buraka, porcję sera, a następnie skrapiamy przygotowanym sosem. Oprószamy rozmarynem, solą i pieprzem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis

Składniki:

  • duże opakowanie ciasta francuskiego,
  • opakowanie mrożonego szpinaku (450 g),
  • opakowanie sera feta (ok. 250 g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 suszonych pomidorów z oliwy,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Na patelni rozgrzewamy oliwę, na to wysypujemy mrożony szpinak. Dodajemy fetę, mieszamy i dusimy przez kilka minut. Suszone pomidory kroimy w kostkę, dorzucamy do szpinaku razem z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy na wolnym ogniu, by odparowało jak najwięcej wody.

Ciasto francuskie kroimy na większe kwadraty, na każdy z nich nakładamy porcję nadzienia. Przeciwległe rogi sklejamy ze sobą, tworząc sakiewkę. Gotowe sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Parówki w cieście francuskim - przepis

Składniki:

  • duże opakowanie ciasta francuskiego,
  • 8 parówek (można też użyć frankfurterek lub innych podobnych kiełbasek),
  • 8 plastrów sera żółtego,
  • 8 łyżek keczupu

do podania: sos z 4 łyżek majonezu i 4 łyżek keczupu

Jak zrobić parówki w cieście francuskim?

Ciasto francuskie kroimy w prostokąty. Każdy z nich smarujemy keczupem, układamy na nim plaster sera żółtego i parówkę. Zawijamy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy na ciepło lub zimno z sosem majonezowo-keczupowym.

Zobacz wideo Trójkątne tosty z serem bez tostera

Ciasto francuskie z brokułem, pomidorem i mozzarellą - przepis

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1/2 brokułu,
  • 1 pomidor,
  • 125 g mozzarelli (1 kulka),
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić ciasto francuskie z brokułem, pomidorem i mozzarellą?

Z brokułu obieramy różyczki, gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Zostawiamy do odsączenia. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i kroimy na prostokąty. Na każdym z nich układamy trochę pomidora, różyczkę brokułu i kawałek mozzarelli. Posypujemy suszoną bazylią, solą i pieprzem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: