Więcej pomysłów na pyszne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej.
Ciasto francuskie to produkt, który daje mnóstwo możliwości. Można je przyrządzić bardzo szybko i na wiele różnych sposobów na słono i na słodko, a smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. To sprawia, że przekąski z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na domowe imprezy. Mamy dla was pięć pomysłów na ciasto francuskie.
Składniki:
Pieczarki i ser żółty ścieramy na tarce o największych oczkach. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blacie i smarujemy go keczupem lub passatą pomidorową. Posypujemy suszoną bazylią, oregano i solą. Następnie na sosie układamy kawałki szynki, a potem rozsypujemy pieczarki. Ciasto z dodatkami zawijamy w rulon od dłuższego boku. Kroimy roladę w plastry, które rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego "ślimaczka" posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Składniki:
Płat ciasta francuskiego rozkładamy i kroimy na niewielkie kwadraty. Ugotowanego lub upieczonego buraka kroimy w plastry. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i miodem. Plastry sera koziego kroimy na mniejsze kawałki (fetę lepiej pokruszyć). Na każdym kwadracie układamy plaster buraka, porcję sera, a następnie skrapiamy przygotowanym sosem. Oprószamy rozmarynem, solą i pieprzem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Składniki:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na to wysypujemy mrożony szpinak. Dodajemy fetę, mieszamy i dusimy przez kilka minut. Suszone pomidory kroimy w kostkę, dorzucamy do szpinaku razem z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy na wolnym ogniu, by odparowało jak najwięcej wody.
Ciasto francuskie kroimy na większe kwadraty, na każdy z nich nakładamy porcję nadzienia. Przeciwległe rogi sklejamy ze sobą, tworząc sakiewkę. Gotowe sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Składniki:
do podania: sos z 4 łyżek majonezu i 4 łyżek keczupu
Ciasto francuskie kroimy w prostokąty. Każdy z nich smarujemy keczupem, układamy na nim plaster sera żółtego i parówkę. Zawijamy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy na ciepło lub zimno z sosem majonezowo-keczupowym.
Składniki:
Z brokułu obieramy różyczki, gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Zostawiamy do odsączenia. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i kroimy na prostokąty. Na każdym z nich układamy trochę pomidora, różyczkę brokułu i kawałek mozzarelli. Posypujemy suszoną bazylią, solą i pieprzem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.