Marynowanie mięsa - na czym polega? Sprawdzone porady, dzięki którym twój grill będzie najlepszy

Marynowanie mięsa to prosta metoda na pyszne dania z grilla i nie tylko. Marynata może być wykonana np. z oleju, przypraw, musztardy czy śmietany. Poznaj cenne wskazówki.

Marynowanie mięsa - co to jest? Sprawdźmy 

Czym jest marynowanie mięsa? Jest to proces polegający na stworzeniu aromatycznej zalewy, którą dodaje się do mięsa lub innych produktów spożywczych przed obróbką termiczną. Marynata może być wykonana na bazie wielu składników. Są to na przykład:

  • oleje, oliwy
  • mleko
  • cebula
  • czosnek
  • jogurt naturalny
  • ocet winny
  • przyprawy suszone
  • świeże zioła
  • śmietana
  • sok z cytryny
  • musztarda
  • miód
  • majonez i wiele innych

Dzięki temu zabiegowi mięso zyskuje kruchość, wyrazisty aromat i smak. Marynowanie powinno trwać od kilku do kilkunastu godzin. Najlepiej przygotować marynatę dzień wcześniej i pozostawić mięso w zalewie na całą noc. 

Marynowanie mięsa - jak długo powinien trwać cały proces?

Jak długo powinno trwać marynowanie mięsa, aby było ono soczyste i aromatyczne? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Po pierwsze należy podkreślić, że długość marynowania będzie uzależniona przede wszystkim od rodzaju wybranego mięsa. Głównie od:

  • jego wielkości
  • gatunku
  • oraz od rodzaju dania, jakie przygotowujemy

Im porcja mięsa jest większa, tym czas powinien być dłuższy. Przeciętnie marynowanie to proces trwający od 30 minut do kilku-kilkunastu godzin. Jednak najlepszym rozwiązaniem, jak już wspomniano, będzie pozostawienie mięsa w zalewie na całą noc. 

Zobacz przepisy na marynatę do mięsa:

Jak przyspieszyć marynowanie mięsa? Czy długie marynowanie mięsa jest zawsze konieczne?

Co zrobić jeśli przygotowujemy grilla na ostatnią chwilę? Jak przyspieszyć marynowanie mięsa? Możemy wykonać to poprzez dokładne nakłucie mięsa. Dzięki otworom mięso jeszcze szybciej nasiąknie aromatem przypraw i ziół. W tym miejscu warto dodać, że proces marynowania nie zawsze musi trwać kilka godzin, jak zaznaczyliśmy to we wcześniejszej części artykułu. Jeżeli podzielimy mięso na mniejsze kawałki (np. cienkie plastry) i jednocześnie wykonany marynatę, w skład której będą wchodzić wyraziste przyprawy, z całą pewnością mięso stosunkowo szybko przesiąknie ich smakiem. Nawet jeżeli marynowanie będzie krótkie, ostatecznie przyniesie zamierzony efekt, czyli soczyste, aromatyczne i kruche mięso. Przyjmuje się, że minimalny czas marynowania mięsa to 30 minut. 

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Długie marynowanie mięsa - ile maksymalnie można trzymać mięso w marynacie?

Czy długie marynowanie mięsa jest korzystne? Przyjmuje się, że najlepiej jest marynować mięso przez 12-16 godzin. Duże kawałki mięsa wołowego lub wieprzowego można maksymalnie zostawić w marynacie na okres 48 godzin. 

Marynowanie mrożonego mięsa - sprawdź czy wolno to robić

Marynowanie mrożonego mięsa to temat, który wzbudza kontrowersje i spory. Są różne podejścia w tym zakresie, większość z nich stanowczo odradza marynowanie mrożonego mięsa. My także polecamy, aby marynować tylko mięso świeże. Jeżeli zamierzamy je zamrozić, to zróbmy to po zamarynowaniu produktu.

Ile powinno trwać marynowanie mięsa przed wędzeniem? Ile czasu należy na to przeznaczyć?

Ile powinno zająć marynowanie mięsa przed wędzeniem, aby było soczyste? Czas marynowania będzie różnił się w zależności od wielkości produktu i jego rodzaju. Peklowanie mięsa przed wędzeniem trwa zazwyczaj od 8 do 15 dni.

Zobacz też: Boczek na grilla - sprawdź, jak przygotować danie na majówkę, przy którym zbytnio się nie napracujesz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.