Przepis na naleśniki rodem z paryskiej śniadaniowni. Tak delikatnych i cienkich jeszcze nie jedliście

Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i każda gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę. Dziś mamy jednak dla was coś nowego - przepis na naleśniki po francusku, czyli Crepes. Gwarantujemy, że te naleśniki skradną wasze serca już od pierwszego kęsa, są bowiem cieniutkie, delikatne, a od tradycyjnych naleśników różnią się tylko jednym dodatkiem.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki to jedno z dań, które świetnie nadaje się na każdy posiłek - na słodkie śniadanie, wytrawny obiad czy na poprawiającą nastrój kolację, po ciężkim dniu w pracy czy w szkole. Naleśniki francuskie to chyba najpopularniejsze śniadanie we Francji zaraz za rogalikami typu Croissant. Przepis na cienkie naleśniki różni się od znanego nam przepisu dodatkiem masła i lekką zmianą proprcji - dodaje się więcej płynów a mniej mąki, co sprawia, że naleśniki wychodzą cienkie i aksamitne. To tego ulubione owoce i dodatki i nic do szczęścia nie potrzeba. Zapraszamy do prostego przepisu na naleśniki, które skradną wasze serca.

Przepis na naleśniki po francusku - Crepes

Składniki:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej typu 500
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Naleśniki po francusku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od rozpuszczenia masła. Najlepiej rozpuścić je na patelni, na której chcemy później smażyć nasze naleśniki. Następnie pozostaw masło do ostygnięcia.
  2. Przygotuj miskę i wlej do niej wodę, mleko i wbij jajka. Całość wymieszaj za pomocą rózgi lub miksera.
  3. Następnie, dodaj przesianą mąkę, sól oraz cukier waniliowy. Ponownie wszystko zmiksuj na gładką i jednolitą masę bez grudek. Cały czas mieszając, wlewaj cienką strużką olej. Kiedy składniki się połączą, odstaw ciasto na pół godziny by odpoczęło, a gluten zawarty w mące spęczniał. 
  4. Po "odpoczynku" ciasta porządnie rozgrzej patelnię lekko wysmarowaną masłem. To ważne, by patelnia była naprawdę gorąca, wówczas nasze naleśniki nie będą przywierać i rwać się. 
  5. Za pomocą chochelki nalewaj porcje ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni patelni, wykonując energiczny ruch ręką. Kiedy twój naleśnik już zetnie się z jednej strony, delikatnie odwróć go na drugą stronę, lekko podważając go szpatułką. 
  6. Usmażone naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami - culrem pudrem i owocami lub kremem czekoladowym.

Takie naleśniki zasmakują każdemu miłośnikowi słodkości i mącznych potraw. Jeśli chcesz sprawić przyjemność swoim bliskim, naleśniki po francusku będą świetnym pomysłem. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: