Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Naleśniki to jedno z dań, które świetnie nadaje się na każdy posiłek - na słodkie śniadanie, wytrawny obiad czy na poprawiającą nastrój kolację, po ciężkim dniu w pracy czy w szkole. Naleśniki francuskie to chyba najpopularniejsze śniadanie we Francji zaraz za rogalikami typu Croissant. Przepis na cienkie naleśniki różni się od znanego nam przepisu dodatkiem masła i lekką zmianą proprcji - dodaje się więcej płynów a mniej mąki, co sprawia, że naleśniki wychodzą cienkie i aksamitne. To tego ulubione owoce i dodatki i nic do szczęścia nie potrzeba. Zapraszamy do prostego przepisu na naleśniki, które skradną wasze serca.
Przepis na naleśniki po francusku - Crepes
Składniki:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka zimnego mleka
- 3 jajka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mąki pszennej typu 500
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Naleśniki po francusku - sposób wykonania:
- Zacznij od rozpuszczenia masła. Najlepiej rozpuścić je na patelni, na której chcemy później smażyć nasze naleśniki. Następnie pozostaw masło do ostygnięcia.
- Przygotuj miskę i wlej do niej wodę, mleko i wbij jajka. Całość wymieszaj za pomocą rózgi lub miksera.
- Następnie, dodaj przesianą mąkę, sól oraz cukier waniliowy. Ponownie wszystko zmiksuj na gładką i jednolitą masę bez grudek. Cały czas mieszając, wlewaj cienką strużką olej. Kiedy składniki się połączą, odstaw ciasto na pół godziny by odpoczęło, a gluten zawarty w mące spęczniał.
- Po "odpoczynku" ciasta porządnie rozgrzej patelnię lekko wysmarowaną masłem. To ważne, by patelnia była naprawdę gorąca, wówczas nasze naleśniki nie będą przywierać i rwać się.
- Za pomocą chochelki nalewaj porcje ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni patelni, wykonując energiczny ruch ręką. Kiedy twój naleśnik już zetnie się z jednej strony, delikatnie odwróć go na drugą stronę, lekko podważając go szpatułką.
- Usmażone naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami - culrem pudrem i owocami lub kremem czekoladowym.
Takie naleśniki zasmakują każdemu miłośnikowi słodkości i mącznych potraw. Jeśli chcesz sprawić przyjemność swoim bliskim, naleśniki po francusku będą świetnym pomysłem. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.