Kopytka - przepis, którego musi spróbować każdy fan klasyki w nowym wydaniu. Zrezygnuj ze zwykłych ziemniaków, smak rewelacja

Kopytka to danie, które możemy jeść non stop bez obawy, że się znudzi. A gdyby tak zrobić kopytka inaczej? Zamiast zwykłych ziemniaków, użyj batatów, smak z pewnością cię zachwyci, a dodatek ziół i parmezanu zamieni to zwykłe danie w kulinarną przygodę.

Więcej przepisów na dania z ziemniaków i batatów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kopytka to pyszne ziemniaczane kluseczki, które są idealnym dodatkiem do dań mięsnych, sosów grzybowych lub gulaszu. Przepis na kopytka jest prosty, dziś jednak mamy dla ciebie ciekawą wariację na temat klasyki - kopytka z batatów. Takie kopytka są wyśmienite, a podane z masłem pietruszkowym lub startym parmezanem stanowią danie samo w sobie. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, zapraszamy do prostego przepisu na kopytka z batatów.

Kopytka z batatów - przepis:

Składniki:

  • ok. 600 g batatów
  • 130 g mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu (wszystkie typy poniżej 500 będą odpowiednie)
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej (ilość zależy od konsystencji ciasta)
  • masło
  • sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • parmezan do posypania

Kopytka z batatów - sposób wykonania:

  1. Bataty obierz, w razie konieczności pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudź je i przełóż do miski. Za pomocą praski zgnieć je na gładkie purée.
  2. Do ubitych batatów dodaj mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Zacznij zagniatać ciasto i stopniowo dosypuj mąkę ziemniaczaną. Pilnuj przy tym konsystencji ciasta, jeśli uważasz, że jest za rzadkie, dodaj więcej mąki. Jednak gdy na początku użyjesz za dużo mąki ziemniaczanej, kluseczki wyjdą twarde.
  3. Ciasto na kopytka uformuj w kształt kuli i wyłóż je na blat podsypany mąką. Podziel je na części i z każdej z nich uformuj wałek o średnicy ok. 3-4 cm. Następnie wycinaj kluseczki pod skosem, by uzyskać charakterystyczny kształt kopytek. Wrzucaj partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oliwy, by kopytka się nie skleiły.
  4. Kiedy kopytka się gotują, przygotuj masło. Na patelni rozpuść ok. pół kostki masła i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę go podsmaż, następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i odrobinę soli i pieprzu. Smaż na średnim ogniu przez 3-5 minut. 
  5. Ugotowane kopytka podawaj polane masłem pietruszkowym i startym parmezanem. 

Takie kopytka to prawdziwa uczta dla każdego. Jeśli spodziewasz się gości, lub szukasz pomysłu na nietuzinkowy obiad dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj ten przepis na kopytka "inaczej".

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.