Karkówka po cygańsku. Będzie idealna na majówkę. Marynowanie mięsa zajmie tylko chwilę

Karkówka po cygańsku to propozycja dania na rodzinny obiad. Obecność pieczarek, cebuli i papryki konserwowej, a także lekko pikantna zalewa pomidorowa dodaje mięsu wyrazistości i podbija smak całej potrawy.

Karkówka po cygańsku to świetny pomysł na smaczny obiad. Aby przygotować idealnie kruche mięso w aromatycznym sosie, warto wcześniej przygotować odpowiednią marynatę. 

Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Karkówka po cygańsku - potrzebne składniki:

  • kilogram karkówki;
  • 40 dag pieczarek;
  • 2 czerwone papryki;
  • 3 duże cebule;
  • przyprawa uniwersalna.

Zalewa:

  • szklanka wody;
  • 6 łyżek octu winnego;
  • 1/2 szklanki ketchupu pikantnego;
  • koncentrat pomidorowy (200 ml);
  • 6 łyżek cukru;
  • 1/2 łyżeczki czosnku;
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki;
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki;
  • do smaku: sól, pieprz.

Karkówka po cygańsku - przygotowanie krok po kroku

  1. Karkówkę pokrój na średniej grubości plastry, delikatnie przypraw przyprawą uniwersalną, a następnie każdy kawałek obtocz w mące i delikatnie obsmaż z obu stron.
  2. Mięso ułóż na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrój w piórka i ułóż na karkówce, następnie dodaj starte na grubych oczkach pieczarki. Na koniec dodaj pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną paprykę.
  3. Przygotowuj zalewę. W tym celu wodę, ocet, ketchup i koncentrat wymieszaj z przyprawami i cukrem. Tak przygotowaną zalewą podlej mięso i warzywa. Przykryj naczynie żaroodporne i włóż do nagrzanego piekarnika nastawionego na 160 stopni. Mięso piecz przez około dwie godziny.

Gotowe danie podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Świetnie smakuje również z dodatkiem kaszy gryczanej.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA