Karkówka po cygańsku to propozycja dania na rodzinny obiad. Obecność pieczarek, cebuli i papryki konserwowej, a także lekko pikantna zalewa pomidorowa dodaje mięsu wyrazistości i podbija smak całej potrawy.
Pavinee Chareonpanich/shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Karkówka po cygańsku to świetny pomysł na smaczny obiad. Aby przygotować idealnie kruche mięso w aromatycznym sosie, warto wcześniej przygotować odpowiednią marynatę.
REKLAMA
Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]
Karkówka po cygańsku - przygotowanie krok po kroku
Karkówkę pokrój na średniej grubości plastry, delikatnie przypraw przyprawą uniwersalną, a następnie każdy kawałek obtocz w mące i delikatnie obsmaż z obu stron.
Mięso ułóż na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrój w piórka i ułóż na karkówce, następnie dodaj starte na grubych oczkach pieczarki. Na koniec dodaj pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną paprykę.
Przygotowuj zalewę. W tym celu wodę, ocet, ketchup i koncentrat wymieszaj z przyprawami i cukrem. Tak przygotowaną zalewą podlej mięso i warzywa. Przykryj naczynie żaroodporne i włóż do nagrzanego piekarnika nastawionego na 160 stopni. Mięso piecz przez około dwie godziny.
Gotowe danie podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Świetnie smakuje również z dodatkiem kaszy gryczanej.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.