Karkówka po cygańsku to świetny pomysł na smaczny obiad. Aby przygotować idealnie kruche mięso w aromatycznym sosie, warto wcześniej przygotować odpowiednią marynatę.
Zobacz wideo
Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Karkówka po cygańsku - potrzebne składniki:
- kilogram karkówki;
- 40 dag pieczarek;
- 2 czerwone papryki;
- 3 duże cebule;
- przyprawa uniwersalna.
Zalewa:
- szklanka wody;
- 6 łyżek octu winnego;
- 1/2 szklanki ketchupu pikantnego;
- koncentrat pomidorowy (200 ml);
- 6 łyżek cukru;
- 1/2 łyżeczki czosnku;
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki;
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki;
- do smaku: sól, pieprz.
Karkówka po cygańsku - przygotowanie krok po kroku
- Karkówkę pokrój na średniej grubości plastry, delikatnie przypraw przyprawą uniwersalną, a następnie każdy kawałek obtocz w mące i delikatnie obsmaż z obu stron.
- Mięso ułóż na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrój w piórka i ułóż na karkówce, następnie dodaj starte na grubych oczkach pieczarki. Na koniec dodaj pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną paprykę.
- Przygotowuj zalewę. W tym celu wodę, ocet, ketchup i koncentrat wymieszaj z przyprawami i cukrem. Tak przygotowaną zalewą podlej mięso i warzywa. Przykryj naczynie żaroodporne i włóż do nagrzanego piekarnika nastawionego na 160 stopni. Mięso piecz przez około dwie godziny.
Gotowe danie podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Świetnie smakuje również z dodatkiem kaszy gryczanej.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.