Co zrobić z mięsem z rosołu, czyli jak wykorzystać kurczaka z poprzedniego obiadu?

Co zrobić z mięsem z rosołu, aby się nie zmarnowało? Zapewne każdy z nas chociaż raz spotykał się z takim kulinarnym dylematem. Dlatego też podpowiadamy jak przygotować przepyszne dania na bazie porcji rosołowej.

Pomysły na dania z mięsa z rosołu - potrawka. Topowe danie po niedzielnym obiedzie

Pomysły na dania z mięsa z rosołu mogą być bardzo różne. Jedną z najbardziej popularnych potraw jest między innymi potrawka. Mimo swojej prostoty jest to danie, które cieszy się dużą popularnością. Taki stan rzeczy może zawdzięczać głównie smakowi, pożywności, ale i faktowi, że danie jest niezwykle ekonomiczne i szybkie w przygotowaniu. To z całą pewnością potrawa dla ludzi ceniących swój czas. Przejdźmy zatem do przepisu:

Chcąc wykonać potrawkę, należy przygotować:

  • porcję rosołową mięsa
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek, papryka słodka, ostra, suszone pomidory, bazylia, oregano, majeranek
  • odrobina wody
  • szklankę rosołu
  • opcjonalnie: groszek i kukurydzę konserwową
  • olej do smażenia
  • 1 cebulę małej wielkości

gołąbki Gołąbki przepis na tradycyjny polski obiad. Dodaj ten jeden składnik

Wykonanie:

  1. Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na mniejsze partie.
  2. Cebulę obieramy i siekamy na drobno. Dusimy ją na patelni. Dokładamy rosół.
  3. Następnie dokładamy wcześniej przygotowanego kurczaka.
  4. Doprawiamy do smaku. Całość smażymy na małym ogniu.
  5. Mieszamy mąkę z wodą i śmietaną. Miks musi być wykonany w taki sposób, aby nie było grudek.
  6. Dalej wyrównujemy temperaturę. Całość ponownie mieszamy i wlewamy na patelnię. Gotujemy przez chwilę. Na końcu dokładamy groszek i kukurydzę.
Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Co zrobić z mięsem z rosołu? Pulpety z rosołowego kurczaka

Z kurczaka z rosołu, można stworzyć nietuzinkowe dania, które staną się kolejnym pomysłem na obiad, a może nawet apetyczną ciepłą kolację. Pulpety z kurczaka to potrawa, która z całą pewnością przypadnie ci do gustu. Oto i przepis:

Składniki:

  • kurczak z rosołu
  • 1 cebula
  • 1-2 szklanki mąki
  • 1 czosnek
  • 1 jajko
  • 3 szklanki bułki tartej
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek, papryka, oregano, curry, bazylia, zioła prowansalskie

Wykonanie:

  1. Pierwszy etap to przygotowanie mięsa. W tym celu należy podzielić je na mniejsze kawałki i oddzielić od kości. Zmielić w maszynce do mięsa.
  2. Dalej obrać cebulę i następnie posiekać ją na drobno. Podsmażamy ją na patelni. Pamiętajmy, aby ogień był mały. W międzyczasie warto doprawić ją do smaku przyprawami. Po krótkim czasie ściągamy cebulę z ognia.
  3. Do miski wkładamy mięso, bułkę tartą (1 szklankę), przesianą mąkę, cebulę, przyprawy. Wyciśnięty czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Wykonujemy mini - pulpety. Obtaczamy w bułce tartej.
  4. Przechodzimy do smażenia z każdej strony. Proces ten musi odbywać się na małym ogniu.

Karkówka po cygańsku to danie, które wymaga dość długiego przygotowywania. Zdjęcie ilustracyjne Karkówka po cygańsku. Będzie idealna, jeśli podasz ją z tymi dodatkami

Wykonanie dania na bazie rosołowego kurczaka to bardzo ekonomiczne rozwiązanie. Dzięki niemu nie marnujemy żywności. Co więcej, możemy wykreować mnóstwo wspaniałych dań. Bogatych w liczne przyprawy i zioła.

Zobacz też: Zupa pieczarkowa - przepis na obiad w pół godziny. Trik z masłem zamieni ją w prawdziwy rarytas

Więcej o: