Co zrobić z mięsem z rosołu, czyli jak wykorzystać kurczaka z poprzedniego obiadu?

Co zrobić z mięsem z rosołu, aby się nie zmarnowało? Zapewne każdy z nas chociaż raz spotykał się z takim kulinarnym dylematem. Dlatego też podpowiadamy jak przygotować przepyszne dania na bazie porcji rosołowej.

Pomysły na dania z mięsa z rosołu - potrawka. Topowe danie po niedzielnym obiedzie

Pomysły na dania z mięsa z rosołu mogą być bardzo różne. Jedną z najbardziej popularnych potraw jest między innymi potrawka. Mimo swojej prostoty jest to danie, które cieszy się dużą popularnością. Taki stan rzeczy może zawdzięczać głównie smakowi, pożywności, ale i faktowi, że danie jest niezwykle ekonomiczne i szybkie w przygotowaniu. To z całą pewnością potrawa dla ludzi ceniących swój czas. Przejdźmy zatem do przepisu:

Chcąc wykonać potrawkę, należy przygotować:

  • porcję rosołową mięsa
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek, papryka słodka, ostra, suszone pomidory, bazylia, oregano, majeranek
  • odrobina wody
  • szklankę rosołu
  • opcjonalnie: groszek i kukurydzę konserwową
  • olej do smażenia
  • 1 cebulę małej wielkości

Wykonanie:

  1. Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na mniejsze partie.
  2. Cebulę obieramy i siekamy na drobno. Dusimy ją na patelni. Dokładamy rosół.
  3. Następnie dokładamy wcześniej przygotowanego kurczaka.
  4. Doprawiamy do smaku. Całość smażymy na małym ogniu.
  5. Mieszamy mąkę z wodą i śmietaną. Miks musi być wykonany w taki sposób, aby nie było grudek.
  6. Dalej wyrównujemy temperaturę. Całość ponownie mieszamy i wlewamy na patelnię. Gotujemy przez chwilę. Na końcu dokładamy groszek i kukurydzę.
Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Co zrobić z mięsem z rosołu? Pulpety z rosołowego kurczaka

Z kurczaka z rosołu, można stworzyć nietuzinkowe dania, które staną się kolejnym pomysłem na obiad, a może nawet apetyczną ciepłą kolację. Pulpety z kurczaka to potrawa, która z całą pewnością przypadnie ci do gustu. Oto i przepis:

Składniki:

  • kurczak z rosołu
  • 1 cebula
  • 1-2 szklanki mąki
  • 1 czosnek
  • 1 jajko
  • 3 szklanki bułki tartej
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek, papryka, oregano, curry, bazylia, zioła prowansalskie

Wykonanie:

  1. Pierwszy etap to przygotowanie mięsa. W tym celu należy podzielić je na mniejsze kawałki i oddzielić od kości. Zmielić w maszynce do mięsa.
  2. Dalej obrać cebulę i następnie posiekać ją na drobno. Podsmażamy ją na patelni. Pamiętajmy, aby ogień był mały. W międzyczasie warto doprawić ją do smaku przyprawami. Po krótkim czasie ściągamy cebulę z ognia.
  3. Do miski wkładamy mięso, bułkę tartą (1 szklankę), przesianą mąkę, cebulę, przyprawy. Wyciśnięty czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Wykonujemy mini - pulpety. Obtaczamy w bułce tartej.
  4. Przechodzimy do smażenia z każdej strony. Proces ten musi odbywać się na małym ogniu.

Wykonanie dania na bazie rosołowego kurczaka to bardzo ekonomiczne rozwiązanie. Dzięki niemu nie marnujemy żywności. Co więcej, możemy wykreować mnóstwo wspaniałych dań. Bogatych w liczne przyprawy i zioła.

Zobacz też: Zupa pieczarkowa - przepis na obiad w pół godziny. Trik z masłem zamieni ją w prawdziwy rarytas

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.